Mainos

Professori: Öljypakotteet osuvat Venäjän ykkösvientituotteeseen

EU:n pakotteiden suuntaaminen Venäjän valtiollisiin öljy-yhtiöihin osuu herkkään kohtaan, sillä öljy on Venäjän tärkein vientitulojen lähde, sanoo professori Veli-Pekka Tynkkynen Aleksanteri-instituutista.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan uudet Venäjä-pakotteet vaikeuttaisivat muun muassa Venäjän valtiollisen öljy-yhtiön Rosneftin lainansaantia EU-maista. Saman kohtalon kokisi valtiollisen kaasuyhtiön Gazpromin öljy-yksikkö Gazprom Neft.

Myös maailman suurin öljyputkia valmistava yritys Transneft on tiettävästi pakotelistalla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan EU-maat päättävät uusien pakotteiden toimeenpanemisesta maanantaina. EU-lähteiden mukaan pakotteiden toimeenpanoa voidaan lykätä, jos Itä-Ukrainan tulitauko kestää.

-Pakotteiden myötä Rosneftin ja Gazprom Neftin mahdollisuudet investoida uusiin esiintymiin Itä-Siperiassa ja arktisilla alueilla heikkenevät. Ne ovat juuri niitä alueita, joille Putinin hallinto haluaisi taloudellisista ja geopoliittisista syistä levittäytyä, Tynkkynen sanoi.

Se, että EU:n pakotteet eivät näillä näkymin osuisi suurimpaan yksityiseen öljy-yhtiöön Lukoiliin, kuvastaa Tynkkysen mukaan sitä, että unioni haluaa kohdistaa pakotteet nimenomaan valtiovaltaan.

Tynkkysen mukaan on myös ymmärrettävää, että kaasuteollisuus olisi näillä näkymin jäämässä pakotteiden ulkopuolelle.

-Kaasu tulee Eurooppaan putkea pitkin, ja sitä on vaikea kuljettaa EU:hun muualta. Öljyä sen sijaan voidaan tuoda helposti muualtakin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.