Professori moittii Räsästä hätäilystä ja huonosta johtamisesta

Pikaiset täyskäännökset tietolähdejupakassa antavat huonon kuvan sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) johtamistavasta, kritisoi työoikeuden professori.

Parissa yössä poliisiylijohtaja Mikko Paatero muuttui syntipukista selvitysmieheksi: torstaina ministeri vaati poliisiylijohtajaa pohtimaan omaa asemaansa, maanantaina Räsänen antoi poliisiylijohtajalle kaiken tukensa. 

Työoikeuden professori Seppo Koskinen ihmettelee Räsäsen hätäilyä. 

-Tulee mieleen, että se hänen ensimmäinen reaktionsa oli itsesuojelureaktio ja että Räsänen perehtyi asiaan viikonlopun aikana. 

-Eihän ministeriötäkään voi johtaa tällä tavalla, että melkein vastakkaisia mediatiedotteita tulee neljän päivän välein ja siinä oli viikonloppu välissä, hän moittii. 

Koskisen mukaan huonoa johtamista osoittaa myös se, että ministeri ei ollut paikalla tiedotustilaisuudessa maanantaina, vaan antoi alaisensa hoitaa ministerin aikaan saaman sotkun. 

Koska ministeriö oli saanut tiedon tietolähdetoiminnan puutteista, tikunnokkaan olisi Koskisen mukaan pitänyt nostaa ministeriön poliisiosaston johtoa Paateron sijaan. 

 Räsänen kiistää hätäilleensä 

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sanoo, että hänellä on ollut riittävästi tietoa ja että taustalla ovat pitempiaikaiset keskustelut. 

-Viikonlopun jälkeen vakuutuin siitä, että Paaterokin ottaa vakavasti tilanteen. Aikaisempien keskustelujen jälkeen siitä oli epävarmuutta. 

Räsänen sanoo, että tiedotustilaisuus oli yksin Paateron, eikä hänen ollut tarkoituskaan olla siellä. 

Ministeri korostaa tehneensä päätöksen tutkintapyynnöstä vasta keskusteltuaan valtakunnansyyttäjän sekä Aarnion tapausta tutkivan tutkinnanjohtajan kanssa. 

-Minulle tuli selkeä viesti, että ministerin velvollisuus on saattaa tietoon sellainen havainto, jonka olin tehnyt. 

Räsänen painottaa, että myös ministeriön ja hänen omat toimensa tutkitaan. Hänen mielestään jokaisen on syytä miettiä asemaansa, mutta hän kokee itse toimineensa kuten ministerin kuuluu. 

 Räsäsen mukaan epäselvyyksiä on ollut pitkään esimerkiksi tietolähteiden käytön yhdenmukaisessa valvonnassa. Ministerin mielestä julkisuudessa on sekoitettu rekisteröinti ja dokumentointi. 

-Ei läheskään kaikkia tietolähteitä rekisteröidä, mutta laki lähtee siitä, että tietolähteiden käyttö on dokumentoitava. Se on välttämätöntä, jotta toimintaa voidaan valvoa. 

Räsäsen mukaan Paateron on nyt huolehdittava, että salainen tiedonhankinta yhdenmukaistetaan lakien ja ohjeiden mukaan kaikissa poliisiyksiköissä. 

Paatero: Syynä väärinkäsitys 

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo kantavansa vastuunsa paremmin virassaan kuin eroamalla ja häviämällä etelään pelaamaan golfia. 

-Jos tässä vaiheessa jättäisin laivan, tulisi kuva, että olisin syyllistynyt johonkin lainvastaisuuteen. 

Jupakan taustalla on Paateron mukaan väärinkäsitys. Paatero katsoo Räsäsen vetäneen virheellisen johtopäätöksen, että Paatero väheksyisi yksittäisten tietolähteiden rekisteröintiä. Paateron mukaan tarkoitus ei ollut vähätellä. Hän halusi vain painottaa, että tietolähdetoiminta on pieni osa tiedonhankintaa. 

-Nyt asia on käsitelty perusteellisesti. 

Paatero ei näe, että ministerillä olisi puutteelliset tiedot poliisityöstä. 

-Ministerin ei pidäkään tuntea kaikkia asioita. Hänellä pitäisi olla luottamuksellinen henkilöstö, jota hän uskoo. 

Poliisiylijohtaja kieltäytyi ottamasta kantaa siihen, pitäisikö Räsäsen harkita omaa asemaansa.  

Lue myös:

    Uusimmat