Mainos

Professori: Lakko-oikeutta ei voi rajoittaa

Työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitisen mukaan lakko-oikeutta ei voi rajoittaa. Moni on nyt lakkoilujen aikana miettinyt, voisiko yhteiskunta rajoittaa lakkoja, koska niistä syntyy valtavaa kansantaloudellista tappiota. Tiitisen mukaan esimerkiksi Norja on aikoinaan kysynyt, voisiko öljynporauslautoille laittaa ainakin osittaisen lakkokiellon juuri tästä kansantaloudellisesta syystä. Vastaus oli ei.

– Vaikka lakoilla voi olla valtavia kansantaloudellisia vaikutuksia, mutta se ei ole syy rajoittaa lakkoilua. Pakolla tässä yhteiskunnassa ei voi tehdä mitään - ellei sitten mennä ihan kriisitilanteeseen, että tulee järjestyshäiriöitä ja ihmisten henki alkaa olla uhattuna, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Tiitinen pohtii.

Satamalakon sovittelua jatketaan jälleen tänään. Eilen neuvottelut keskeytettiin tuloksettomina. Suurin kiista koskee niin sanottua muutosturvaa eli erorahaa. Tiitisen mukaan AKT:n vaatima irtisanomisraha on ainutlaatuinen, ja sisältää myös riskin:

– Jos se menee läpi, siitä tulee varmasti aika nopeasti vallitseva käytäntö myös muilla aloilla. Jos ajatellaan lomaltapaluurahaa, niin aikoinaan se oli seuraavalla kierroksella kaikissa muissakin sopimuksissa. Tässä erorahassa on riski, että se leviää koko työsopimuskenttään.

Katso professori Kari-Pekka Tiitisen haastattelu (Huomenta Suomi 11.3.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.