Professori Lääkärilehdessä: Koronapandemian pahin vaihe ohi – osalla ihmisistä näyttää olleen "hiljainen suoja" koronaa vastaan jo aiemmin

Infektiotautiopin emeritusprofessori Heikki Peltolan mukaan koronavirukselle ei synny laumasuojaa, mutta pandemian huippu lienee jo ohitettu.

Peltola kirjoittaa Lääkärilehdessä, COVID-19-pandemian lujin ote näyttää herpaantuvan. Peltola perustaa väitteensä kuolemantapauksiin, joita vielä huhtikuussa oli yli 8 000 päivässä, mutta yli neljän kuukauden ajan niitä on ollut noin 5 000 päivässä.

Huhtikuussa pandemian väestöpeittävyydeksi ennustettiin jopa 60 prosenttia.

– Vasta jokin tällainen infektoitumisaste johtaisi laumasuojaan.

Peltolan mukaan rajoitustoimet ovat vähentäneet sairastumisia, mutta oireettomista tartunnoista on koitunut suuri haaste.

– On määrittelykysymys, koemmeko tätä nykyä ensimmäisen aallon jälkimaininkeja vai jo toista aaltoa; rajahan on häilyvä. Niin tai näin, vastatoimet yksin eivät pahaa henkeä takaisin pulloonsa paina.

Peltolan mukaan myös COVID-19 kertaa pandemioiden ikiaikaista kaavaa: ne päättyvät ennemmin tai myöhemmin ja muuttuvat osaksi viruskiertoa. 

Peltola kirjoittaa, että SARS-CoV-2 on ihmisen seitsemäs patogeeniksi eli taudinaiheuttajaksi tunnistettu koronavirus. Muut aiemmat ovat olleet SARS- ja MERS-viruksia. Näistä infektioista voi Peltolan mukaan jäädä ihmisen solutasolle hiljainen, mutta tarvittaessa kiivasluontoinen immunologinen muisti, jota mitataan erilaisten T-solupitoisuuksien avulla.

Oleellista Peltolan mukaan on, että SARS-CoV-2:n vastaista T-soluimmuniteettia on löytynyt 40-60 prosenttia vuosina 2015-2018 eli vuosia ennen pandemiaa kerätyistä verinäytteistä.

–  Osalla ihmiskuntaa näyttää olleen jonkinasteista COVID-19-pandemiasuojaa jo entuudestaan.

Peltolan mukaan tuo suoja ei kuitenkaan ole rikkumaton.

–  Emmekä me tiedä, ketkä ovat osasuojassa, ketkä eivät. Piakkoin saapunevia rokotteita olisi periaatteessa tarjottava kaikille – jos rahkeet riittävät.

Lue myös:

    Uusimmat