Professori Korpi: Eriarvoisuus tullut hyväksytyksi

Professorin mukaan eriarvoisuus väheni huomattavasti toisen maailman sodan jälkeen, mutta lähti 1980-luvulla uuteen kasvuun.

Taloudellinen eriarvoisuus näyttää lisääntyneen kiihtyvällä vauhdilla kaikissa maissa sosiaaliturvamallista riippumatta, sanoo professori Waltteri Korpi Tukholman yliopistosta. Pohjoismaissa perusta on ollut kuitenkin niin vahva, että eriarvoisuuden pahimmat seuraukset eivät ole vielä näkyvissä.

Sen sijaan esimerkiksi Yhdysvalloissa eriarvoisuus on jo niin pitkäaikaista, että se näkyy jo mm. lapsikuolleisuuden kasvuna.

Pitkään eriarvoisuuden kehitystä seurannut ruotsalaisprofessori on huomannut, että eriarvoisuus on tullut myös yhä enemmän hyväksytyksi. Tämä kaventaa huono-osaisten asemaa entisestään ja johtaa vähitellen passiivisuuteen. Hänen mukaansa tämä näkyy jo äänestysinnon vähenemisenä. Tämä vaihe on nyt meneillään Pohjoismaissa.

Ruotsissa Korpi näkee jo selvän riskin pohjoismaisen hyvinvointimallin murenemiselle. Odottamattomia muutoksia on jo tullut, kun hallitus päätti leikata sekä työttömyysturvaa että sairausvakuutuskorvauksia. Hän arvelee, että perinteinen ansiosidonnaisuus saattaa heiketä ja kehitys johtaa yhä enemmän yksityisiin ratkaisuihin tietyille ryhmille.

Täystyöllisyydestä inflaation hillintään

Korven mukaan eriarvoisuus väheni huomattavasti toisen maailman sodan jälkeen, mutta lähti 1980-luvulla uuteen kasvuun. Taustalla on myös hallitusten erilaiset päämäärät. Kun vielä 1950-luvulla tavoitteena oli täystyöllisyys, 1980-luvulla tärkeimmäksi päämääräksi nousi inflaation hillintä.

Korpi puhui sosiaali- ja terveysministeriön HyväSuomi-ohjelman avajaisissa Helsingissä.

Kuudennen kerran järjestetystä kutsuseminaarista on kehkeytynyt keino saada aineksia ja palautetta asiantuntijoilta. Kansliapäällikkö Kari Välimäki vakuuttaa, että aiempien seminaarien palaute on myös luettu tarkkaan ja otettu huomioon jopa hallitusohjelmissa. Tänä vuonna tapahtumassa pohditaan muun muassa sosiaaliturvan tulevaisuutta ja hoivapalveluiden työvoimapulaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat