Mainos

Professori karppaustutkimuksesta: Ei pidä hurahtaa!

Ravitsemustieteen professori Matti Uusitupa pitää tuoretta tutkimustulosta suomalaisten kolesterolitason noususta ennalta arvattavana. Tutkimuksen mukaan kolesterolitason nousun vuoksi sydänkohtaukset ja muut sydän- ja verisuonitaudit tulevat lisääntymään sadoilla tapauksilla lähivuosina. Hän toivoo, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tänään julkaisema tutkimus herättäisi ihmiset ajattelemaan.

– Tämä on hirmu hyvä muistutus siitä, että ei pidä hurahtaa! Uusitupa sanoo viitaten viime vuosien suureen karppausintoon ja muihin ohimeneviin ruokavaliotrendeihin.

Uusituvan mukaan terveellinen ruokavalio ja ravintosuositukset eivät muutu kertarysäyksellä.

– Ei ole kyse muusta, kuin normaalista suhtautumisesta ruokaan ja syömiseen. Näissä asioissa pitäisi luopua muotitieteistä.

"Ei kannata näsäviisastella"

Uusitupa arvioi, että THL:n Finriski-tutkimuksen osoittamaa kolesterolitason nousua suomalaisten veressä voi selittää kaksi tekijää: joko osa väestöstä (noin viidennes) on muuttanut ruokavaliotaan merkittävästi huonompaan suuntaan lisäämällä kovien rasvojen käyttöä, tai sitten kyse on todellakin laajemmasta syömistapojen muutoksesta koko kansassa.

Karppauksen myötä moni lisäsi leivälle ronskisti voita ja ruokaan kermaa, vaikka vähähiilihydraattista ruokavaliota tutkineissa kansainvälisissä tutkimuksissa korostettiin nimenomaan pehmeitä rasvoja, ei kovia.

Sydänliiton puheenjohtajanakin toimiva professori Uusitupa ei kuitenkaan tuuleta "mitäs minä sanoin" -hengessä.

– Ei tässä kannata olla näsäviisas. Vaikka olihan tämä kolesteroliarvojen nousu ja sitä myötä sydän- ja verisuonitautien lisääntyminen selkeästi ennustettavissa. Uskon, että tämä on ilmiö, joka korjaantuu ja ihmiset vielä järkiintyvät.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.