Mainos

Professori: Jansan lähetettävä haaste Helsingin käräjäoikeuteen

Slovenian pääministerin Janez Jansan on henkilökohtaisesti lähetettävä haastehakemus Helsingin käräjäoikeuteen, jos hän haluaa nostaa oikeusjutun Yleä vastaan.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Dan Frände Helsingin yliopistosta sanoo, ettei Slovenian valtio voi perätä kunniaansa käräjillä. Sen voi tehdä vain loukatuksi itsensä tunteva henkilö.

Käytännössä Jansa tarvitsee Fränden mukaan avukseen suomalaista asianajotoimistoa, joka laatii perustellun haastehakemuksen suomeksi tai ruotsiksi.

- Hakemuksessa on oltava tarkat tiedot, muuten se lähtee paluupostissa takaisin.

Pääministeri voisi myös tehdä rikosilmoituksen poliisille ja luottaa siihen, että syyttäjä lähtee ajamaan syytettä. Tätä etenemistietä Frände pitää epätodennäköisenä. Kuluriski tosin olisi pienempi, jos mahdollinen syyte ei menesty oikeudessa.

Fränden mukaan tällainen kunnianloukkaushaaste on erittäin epätavallinen. Hän muistaa kuulleensa huhun, että Italian pääministeri Silvio Berlusconi harkitsi viime vuosikymmenellä oikeusjuttua suomalaista lehteä vastaan, mutta hanke raukesi.

Slovenian hallitus aikoo nostaa oikeusjutun Yleä vastaan MOT-ohjelmassa esitetyistä väitteistä. MOT syytti Jansaa Patrian lahjusten vastaanottamisesta panssariajoneuvokaupassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.