Mainos

Professori: Internet romahtaa vuonna 2006

Suomalainen tietotekniikan professori uskoo, että Internet romahtaa kahdessa vuodessa, kun virusten ja roskapostin määrä verkossa ylittää sietokynnyksen.

Internet romahtaa vuonna 2006. Näin arvioi tietotekniikan professori Hannu H. Kari Teknillisestä korkeakoulusta. Kari sanoo STT:n haastattelussa, ettei internetin romahtaminen parin vuoden aikana ole synkin mahdollinen skenaario, vaan hyvin todennäköinen tapahtuma.

Internetin romahdukseen johtava kehitys on alkanut virusten ja roskapostin räjähdysmäisestä kasvusta. Seuraavaksi edessä ovat verkkojen toimintavarmuuden luhistuminen ja internetin sisällön manipuloinnin lisääntyminen.

Lopulta koko järjestelmä romahtaa, koska saastan määrä verkossa ylittää sietokynnyksen, luottamus internetissä saatavaan tietoon on olematon ja vihamieliset hyökkäykset romahduttavat toimintavarmuuden, Kari arvioi. Internetin pelastamiseksi olisi Karin mukaan kehitettävä paitsi sisältöä myös infrastruktuuria.

Viestintävirasto: Internetin romahdus estetään kehitystyöllä.

Viestintäviraston tietoturvallisuusyksikön päällikkö Timo Lehtimäki ei usko, että internet olisi romahtamassa.

-Uskon siihen, että kehitystyö kantaa jossain muodossa hedelmää, mikä estää romahduksen, Lehtimäki arvioi.

-Siinä mielessä Hannu H. Kari on kuitenkin harvinaisen oikeassa, että erilaisten ongelmien määrä lisääntyy edelleen, Lehtimäki sanoo.

Internetin tietoturvaongelmien määrä on viime vuodet lähes kaksinkertaistunut joka vuosi. Lehtimäki kuitenkin uskoo, että harrastelijahakkereiden toiminnan kasvu voi hiipua, koska ala on menossa yhä enemmän taloudellisen hyödyn tavoittelun suuntaan.

Lehtimäen mukaan internet on ollut yhtä rikki alusta lähtien, joten ongelmia korjataan koko ajan.

-Yksi teoria on se, että kun meillä on tällainen voisi sanoa kroonisesti rikki oleva laite, niin se tavallaan ajaa nopeaa kehitystä ja tekee muutostoimenpiteistä välttämättömiä. Kehitys voi Lehtimäen mukaan johtaa esimerkiksi siihen, että sähköpostin lähettäminen tulee ajan mittaan maksulliseksi.

Jatkuvaa keskustelua internetin vaaroista Lehtimäki pitää elintärkeänä.

-Jos ei tästä keskustella, niin oltaisiin tilanteessa, jossa kehittymistä ei tapahtuisi. Silloin varmaan toteutuisikin se, että vuonna 2006 internet ei enää olisi luotettavana välineenä käytössä, Lehtimäki summaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.