Professori: Immosen kirjoitus kauheaa, muttei välttämättä rikos

KRP selvittää, onko Olli Immosen kirjoituksessa syytä epäillä rikosta 6:24

Kansanedustaja Olli Immosen (ps.) monikulttuurisuutta vastustava Facebook-kirjoitus täyttää tuskin rangaistavan vihapuheen määritelmää, arvioi rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta.  

Nuotio pitää kirjoitusta sävyltään kauheana, mutta esimerkiksi rikosnimike kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ei välttämättä hänen mukaansa täyty.

Syynä on se, että tekstissä ei nimetä yksittäistä ryhmää, jota vastaan kiihottaminen tapahtuu.  

-Teksti on agitaatiopuhetta, mutta sillä ei ole selkeää osoitetta. Rikosoikeudellisesti pitäisi olla jokin selkeä kansanryhmä, jota vastaan puhe suuntautuu, Nuotio kertoo.  

Nuotion mukaan aiheesta keskusteleminen on tärkeää, vaikka vastuu tekstin arvioinnista palautuisikin rikosoikeudelliselta polulta poliittisille toimijoille.  

-Tekstin sävystä ja hengestä tulee minulle kyllä heti mieleen Hitlerin Mein Kampfit ja vastaavat tekstit taistelun ja muun retoriikan vuoksi.  

Keskusrikospoliisi tiedotti tänään, että Immosen Facebook-päivityksestä on tehty tutkintapyyntö.  

Keskusrikospoliisin viestintäpäällikön Klaus Kaartisen mukaan parhaillaan selvitetään, ylittyykö esitutkintakynnys vai ei. Vaikka tutkintapyynnössä ei ollut mainittu mitään rikosnimikettä, voisi Kaartisen arvion mukaan kysymykseen tulla esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan.  
  

Ei perussuomalaisten ainoa poliisiasia  
  

Professori Nuotio kertoo, että häntä ovat aiemmin hämmästyttäneet myös perussuomalaisen työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) puheet kuolemanrangaistuksesta. Lindström kertoi, että hän voisi henkilökohtaisesti jossakin tapauksessa hyväksyä kuolemanrangaistuksen.  

-On aivan eri asia heittää ronskia puhetta kadunmiehenä kuin kansanedustajana tai vaikutusvaltaisena poliitikkona, Nuotio sanoo.

Immonen ei ole tällä hetkellä ainoa perussuomalaispoliitikko, jonka Facebook-kirjoitus on joutunut poliisin syyniin. Helsingin kaupunginvaltuutetun Olli Sademiehen kirjoitus on parhaillaan syyttäjällä syyteharkinnassa.   

Sademies kirjoitti toukokuussa Facebookissa, että Afrikasta saapuvien lapsimäärä pitäisi rajoittaa kolmeen, vaikka se edellyttäisi pakkosterilisaatiota afrikkalaisille miehille.  

Lue myös:

    Uusimmat