HS:n juttu saattanut antaa ulkomaiden tiedustelulle uutta tietoa – Professori: "Ei ole toimittu oikein"

Oliko oikein vuotaa salaisia tietoja? 7:59

Huomenta Suomessa vieraillut Aalto-ylipiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll pitää Helsingin Sanomien haltuunsa saamien asiakirjojen vuotoa ja niiden julkaisua vakavana asiana.

Helsingin Sanomien juttu on Limnéllin mukaan saattanut antaa ulkomaiden tiedustelulle uutta tietoa. Hän vertaa tiedustelutietojen keräämistä palapelin kokoamiseen.

Tietoja kerätään eri lähteistä ja kokonaiskuvaa kootaan vähitellen.

– Ulkomaiset tahot ovat saattaneet saada omaan palapeliinsä puuttuvia paloja, Limnéll arvioi.

Suomen johtaviin verkkoturvallisuuden asiantuntijoihin kuuluva Limnéll pitää ongelmallisena, että sanomalehti on itse lähtenyt arvioimaan, mitä salaisista tiedoista voidaan julkaista vaarantamatta turvallisuutta.

– Siinä ei ole toimittu oikein, että tietovuotoja hyväksikäyttämällä ja punaleimaisia papereita korostamalla asia nostetaan mediassa esille käymättä esimerkiksi dialogia etukäteen kohteen kanssa, jonka tehtävä on huolehtia Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta.

Asiasta käydyssä keskustelussa on nostettu esiin, että Suomi olisi poikkeuksellinen maa, kun se kertoo tiedustelutoimintastaan julkisesti hyvin vähän. Esimerkiksi Ruotsin tiedustelulaitos julkistaa vuosittain toimintakertomuksen.

– En sanoisi, että Suomi on poikkeuksellisen salamyhkäinen. Se, että tietyt tiedot pidetään salassa, on meidän suomalaisten etu.

Limnéll kuitenkin uskoo, että vuoto voi nostaa herättää tarpeellisen keskustelun siitä, mitkä asiat voitaisiin jatkossa kertoa avoimemmin.

MTV:n rikostoimittaja kiteyttää tietovuotokohun:"Punaleimapornoa" 2:47

Poliisi teki eilen illalla kotietsinnän toisen jutun kirjoittaneen toimittajan kotiin.

Lue myös:

    Uusimmat