Mainos

Professori HS:lle: Uudet AKT-syytteet järjettömiä

Työoikeuden professori Seppo Koskinen arvostelee Helsingin Sanomissa syyttäjän ratkaisua nostaa uudet työsyrjintäsyytteet auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n entistä puheenjohtajaa Timo Rätyä ja kymmentä AKT:n hallituksen jäsentä vastaan.

Koskinen sanoo lehdelle, että AKT:n hallitus ja liiton viestintäpäällikkö Hilkka Ahde ovat laatineet yhdessä salaisen asiakirjan, jonka mukaan työsyrjintäsyytteisiin johtanut irtisanomispäätös ei liittynyt työpaikkakiusaamiseen kuten syyttäjä väittää.

Syyttäjän mukaan Räty ja muut syytetyt syyllistyivät työsyrjintään, kun AKT:n hallitus päätti irtisanoa viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen kevättalvella 2012, vaikka samaan aikaan työsuojeluviranomainen käsitteli Ahteen kokemaa työpaikkakiusaamista.

Turun yliopiston työoikeuden professori Koskinen toimi sovittelijana AKT:n ja Hilkka Ahteen välisissä neuvotteluissa, jotka käynnistyivät irtisanomispäätöksen jälkeen kevättalvella 2012. Neuvottelut päättyivät sovintoon, ja Ahde jatkoi liiton viestintätehtävissä irtisanomispäätöksestä huolimatta.

Koskisen mielestä uusien työsyrjintäsyytteiden kannalta merkittävää on, että Hilkka Ahde ja AKT:n hallitus laativat neuvottelujen päätteeksi salaisen sovintoasiakirjan. Sen liiteasiakirjassa todetaan, ettei AKT:n hallituksen tekemä irtisanomispäätös liity työsuojeluviranomaisen tutkimaan työpaikkakiusaamiseen.

– Tämän näkemyksen hyväksyi sekä AKT:n hallitus että Hilkka Ahde ja hänen asianajajansa. Kukaan ei ollut neuvotteluissa sitä mieltä, että irtisanominen liittyisi työpaikkakiusaamiseen. Irtisanomisen perusteena oli yksinkertaisesti hallituksen enemmistön kokema luottamuspula, johon liittyi eri seikkoja, Koskinen kertoo.

– En usko, että Ahde yhtyy oikeudessa syyttäjän syytteeseen. Se olisi todella problemaattinen tilanne, jos hän olisi oikeudessa toista mieltä kuin sopimusta tehdessään, sanoo Koskinen Helsingin Sanomille.

Ahteen asianajaja myönsi lehdelle, että salainen sopimus on olemassa, mutta ei halunnut kommentoida sopimuksen sisältöä.

.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.