Mainos

Professori: Finnairin on nyt keskityttävä näihin asioihin

Tänään valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr) ilmoitti vaihtavansa valtaosan Finnairin hallituksen jäsenistä yhtiötä ravistelleen bonuskohun vuoksi.

Tampereen teknillisen yliopiston liikenne- ja kuljetustekniikan professori Jorma Mäntysen mukaan yhtiöllä on edessään paljon muitakin haasteita lentoliikennemarkkinoiden murroksessa.

– Kilpailu on ankarasti kiristynyt. Täytyy saada kustannustasoa alas, mutta pitää palvelu riittävän korkeana, jotta se kiinnostaa matkustajia,

Mäntynen kertoo, että keskeistä on virittää erilaiset tuotelinjat Euroopan sisäisille ja ulkopuolisille lennoille.

– Finnair on pärjännyt hyvin pitkän matkan lennoissa, kun taas lyhyen matkan lentojen kustannusrakenne on liian raskas. Halpalentoyhtiöt ovat dominoineet Euroopan sisäisiä markkinoita. Vastaus on, että tehdään yhteistyötä sellaisten yhtiöiden kanssa, jotka ovat hyviä lyhyen matkan liikenteen parissa eli pystyvät lentämään hyvin alhaisilla kustannuksilla.

Tällä hetkellä Finnair on yksi Euroopan viimeisimmistä yhtiöistä, jossa valtiolla on enemmistöosuus.

– Pidän hyvin todennäköisenä sitä, että valtio luopuu enemmistöomistuksestaan. Se toisi joustavuutta ja ketteryyttä yhtiölle toimia, kun haetaan esimerkiksi partnereita.

Esimerkkeinä Mäntynen nostaa esiin perinteiset lentoyhtiöt, brittiläisen British Airwaysin sekä saksalaisen Lufthansan, jotka ovat aiemmin olleet valtio-omisteisia, mutta nykyään täysin yksityisessä omistuksessa.

– Silti niillä on hyvä brändiarvo, eikä kukaan mieti yhtiöiden omistuspohjaa.

Finnairin Aasian-strategian kasvun Mäntynen näkee erittäin tärkeänä yhtiön tulevaisuuden kannalta.

– Finnairin tarvitsee saada siitä vain pieni siivu, jolloin se on vahva bisnes. Tosi niille markkinoille on paljon muitakin tulijoita. Kulmakivi koko Aasian-strategialle on mahdollisimman suora lentoyhteys. Jos se syystä tai toisesta häiriintyy, niin se saattaa murentaa Finnairin kilpailuetua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.