Professori: D-vitamiinista liikaa hössötystä – ihmisiä jopa huijataan

D-vitamiinista ja sen saannista hehkutetaan liikaa, sanoo Helsingin yliopiston professori Christel Lamberg-Allardt. Hänen mukaansa ihmisille annetaan jopa väärää tietoa.

Useimpien ihmisten ei tarvitse olla huolissaan D-vitamiinin saannistaan, Lamberg-Allardt sanoo. Hänen mukaansa aikuinen ihminen saa tarvitsemansa D-vitamiinin ruokavaliostaan, jos hän syö muutaman kerran viikossa kalaa ja käyttää riittävästi vitaminoituja maitotuotteita.

– Jos ei syö tällä tavalla, voi olla hyvä käyttää jotain D-vitamiinilisää ainakin nyt talvella, hän lisää.

Lisäksi D-vitamiinilisää suositellaan lapsille ja nuorille sekä tietyille riskiryhmille, kuten vegaaneille ja laitoshoidossa oleville.

Lamberg-Allardt muistuttaa, että isojen annosten syömisessä on pidemmän päälle hyperkalsemian eli myrkytyksen vaara, sillä D-vitamiini varastoituu elimistöön. Kun 1950-luvulla annettiin pikkulapsille suurempia määriä D-vitamiinia, heillä ilmeni hyperkalsemiaa.

Lamberg-Allardtin mukaan D-vitamiinin positiivisista vaikutuksista hössötetään liikaa. Hän kertoo, että esimerkiksi Yhdysvalloissa muiden kritisoima joukko tutkijoita puhuu isojen annosten puolesta. Lamberg-Allardtin mukaan myös tutkimuksia D-vitamiinin yhteydestä eri sairauksiin on tulkittu liian optimistisesti.

– Sellaisia tutkimustuloksia ei ole olemassakaan, joiden perusteella voisi sanoa, että D-vitamiinin syönti estää diabeteksen syntyä tai jotain muuta tällaista.

Ei isoja muutoksia suosituksiin

Lamberg-Allardt arvioi, ettei suomalaisiin D-vitamiinisuosituksiin ole tulossa mullistavia muutoksia.

Tällä hetkellä odotetaan, mitä tulevat pohjoismaiset suositukset sanovat. Lamberg-Allard kertoo, että niiden saantisuositukseksi on esitetty aikuisille 10 mikrogrammaa, mutta päätöksiä ei vielä ole.

Hänen mukaansa suomalaiset suositukset eivät ole jäljessä muista. Ei, vaikka EU:n viranomaiset nostivat ylintä D-vitamiinisaannin turvarajaa kesällä ja hiljattain uutisoitiin Norjan nostaneen D-vitamiinilisän suositustaan.

– Ensinnäkin Norja on tehnyt sellaisen vedon, että D-vitamiinilisissä ei saa olla enemmän kuin 20 mikrogrammaa. Se on varotoimenpide, eli ne eivät ole nostaneet mitään, Lamberg Allardt sanoo.

EU:n ylin turvaraja puolestaan on tarkoitettu viranomaisille, jotta he voivat laskea, ettei kukaan saa liikaa yhteensä erilaisista lähteistä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat