Professori: Bin Ladenin omaisilla mahdollisuus nostaa syyte

Yhdysvaltain erikoisjoukot surmasivat Osama bin Ladenin Pakistanin maaperällä. Sujuiko operaatio laillisesti?

Kansainvälisesti kysymys on jakanut mielipiteitä. Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi on sitä mieltä, että kovinkaan monella taholla ei ole nokan koputtamista.

Koskenniemi vertaa operaatiota poliisitoimintaan, jossa rikollinen pidätetään. Hänen mukaansa perinteisen kansainvälisen oikeuden kannalta tarkasteltuna ainoa tuomittava asia on se, että Yhdysvallat loukkasi Pakistanin aluesuvereenisuutta.

– Vain Pakistanilla on tässä kohtaa oikeus esittää vaatimuksia, mutta sitä se ei ole tehnyt, Koskenniemi sanoo.

Hän uskoo, että oikeudellisesti operaatio jäsentyy siten, että USA avusti Pakistania etsintäkuulutetun ja vaarallisen rikollisen pidättämisessä.

Rikosoikeudellisesti kysymys on Koskenniemen mukaan siitä, käytettiinkö operaatiossa liiallista voimaa, vai olisiko hänet pitänyt pyrkiä pidättämään elossa. Voimassaoleviin tietoihin nojaten hän ei koe, että voimaa olisi käytetty liikaa.

– Jos tarkastelee poliisien toimintaa Aasiassa ja Yhdysvalloissa, niin usein kun vaarallista rikollista pidätetään, hän ei alistu, ja tulee surmatuksi.

Koskenniemi muistuttaa puhuvansa yleisellä tasolla, koska täsmällisistä faktoista ei ole tietoa

Sukulaisilla mahdollisuus nostaa syyte

Koskenniemen mukaan mikään kansainvälinen tuomioistuin ei ole tässä tapauksessa millään tavalla toimivaltainen.

Esimerkiksi Haagin kansainvälisen tuomioistuimen suuntaan ei kannata haikailla, sillä Yhdysvallat ei ole tunnustanut sen toimivaltaa tässä asiassa.

Jos asiaa oikein venyttää, voisi ajatella, että poliisioperaatio tapahtui Pakistanin maaperällä, jolloin Pakistanilla on yleinen rikosoikeudellinen toimivalta

– Silloin periaatteessa bin Ladenin oikeudenomistajat, eli sukulaiset tai pakistanilainen syyttäjäviranomainen voisivat syyttää yksittäistä operaatioon osallistunutta amerikkalaista henkilöä, Koskenniemi pohdiskelee.

– Eli samalla tavalla kuin syytetään poliisia, jolla on jossain tilanteessa liipasinsormi herkällä.

Käytännössä Koskenniemi näkee tämän vaihtoehdon poissuljettuna, koska USA ei antaisi Pakistanin toimia näin, eikä antaisi sotilaitaan tuomittavaksi pakistanilaiseen tuomioistuimeen.

Entä jos hänet olisi pidätetty?

Koskenniemi uskoo, että pidätettynä Osama bin Laden olisi viety Guantanamo Bayn vankileirille. Edessä olisi hänen mukaansa ollut loputtoman pitkä tutkintaprosessi, jota olisi häirinnyt suuri polemiikki.

Myös oikean tuomioistuimen valinta olisi ollut todella vaikeaa.

Kuten Guantanamon vangeilla muutenkin, oikeudenkäynnin ympärillä olisi vellonut vahva poliittinen jännite. Siksi oikeudenkäynneistä ei olisi voinut tulla oikeudenmukaisia.

– Osama tultaisiin tuomitsemaan puolisalaisissa oikeudenkäynneissä, joissa toimivat sotilaskomissiot. Tutkinta olisi kestänyt niin kauan, että jonkinlainen tuomio olisi saatu ehkä vuonna 2020, Koskenniemi laskeskelee.

Ympäröivä polemiikki olisi hänen mukaansa ollut myös erittäin epämukavaa amerikkalaisille.

Lue myös:

    Uusimmat