Mainos

Professori: Antibioottien ja syövän yhteys vaikea todistaa

Suomalainen professori suhtautuu kriittisesti tutkimukseen, jonka mukaan antibiootit aiheuttavat riskiä sairastua syöpään.

Suomalaisprofessori suhtautuu epäillen yhdysvaltalaistutkimukseen, jonka mukaan runsaasti antibiootteja syöneiden naisten rintasyöpäriski on jopa kaksinkertainen. Professori Ville Valtosen mielestä niiden välistä yhteyttä on vaikea todistaa. Infektiosairauksien ylilääkärinä HUS:ssa toimiva Valtonen uskoo, että antibioottien ja rintasyövän välillä ei välttämättä ole syy-seuraussuhdetta.

Yhdysvaltalaistutkijat selittävät havaintoa antibiootteja paljon käyttävien naisten heikentyneellä vastustuskyvyllä. Tarkasteltu ryhmä oli käyttänyt 17 vuoden tutkimusjakson aikana antibiootteja 500 päivän ajan, kun vertailuryhmä ei ollut syönyt niitä lainkaan. Tutkimukseen osallistui yli 10 000 naista.

Tutkimustuloksessa voi olla kyse siitä, että antibioottien ja rintasyövän välillä on vain assosiaatio. Rintasyövän määrä on siis lisääntynyt viime vuosina samoin kuin on antibioottienkin syönnin määrä. -Kyllähän autotkin ovat lisääntyneet, ja tuskin autot aiheuttavat rintasyöpää, Valtonen sanoo.

Rintasyövän syntyminen ja kehittyminen on Valtosen mukaan vuosien asia ja siihen vaikuttaa moni muukin asia kuin vain yksittäinen tekijä, kuten antibiootit. Antibioottien syömisen ja rintasyövän välillä on professorin mukaan olemassa teoreettiset mahdollisuudet, koska antibiootit vaikuttavat suoliston normaaliin bakteerikantaan. Tätä kautta antibiootit voisivat aiheuttaa muutoksia hormonitasapainossa. Valtonen muistuttaa, että antibioottien syöminen on edelleen turvallista.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 17.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.