Professori antaisi tukea vain huippuyliopistoille

Palotien mukaan yliopistojen olisi syytä saada tutkimukseen ja opetukseen jaettavat rahat todellisen näytön perusteella amerikkalaisen mallin mukaan.

Geenitutkija Leena Palotien mielestä tutkimusrahojen nykyinen tasajako yliopistoille on tullut tiensä päähän. Palotien mielestä Suomessa yliopistoja ei aidosti kilpailuteta budjettirahoitusta jaettaessa. Tutkija toivoo myös yritysten ja yliopistojen yhteistyön tiivistämistä.

- Vastedes rahoitus on keskitettävä huippuosaajille amerikkalaismallisen kilpailun kautta, Palotie esitti Palacessa Helsingissä pitämässään PRIMA-päivän luennossa.

- Huippuosaajat, huippuyksiköt ja selkeät kansalliset vahvuutemme on tunnistettava ja niille on annettava riittävästi resursseja. Näiden olisi tärkeää ryhmittyä osaamiskeskittymiksi, jotta voisimme houkutella Suomeen kansainvälisiä osaajia ja rahoitusta, Palotie alleviivaa.

Palotie on työskennellyt useita vuosia Yhdysvalloissa ja nyt hän työskentelee Englannissa professorina. Palotien johtama Suomen Akatemian Kansantautien genetiikan tutkimuksen huippuyksikkö on runsaan sadan tutkijan ja seitsemän tutkimusryhmän kokonaisuus, joka kotimaisen rahoituksen ohella kerää suuren osan tutkimusvaroistaan ulkomaisista lähteistä.

- Tutkimusrahat tulisi jakaa avoimen ja selkeän kilpailun kautta vain parhaille. USA:n järjestelmä on tutkijoiden hyväksymä, reiluksi mielletty, vaikkakin raaka, mutta se on tuonut myös menestystä, Palotie viittaa Nobel-palkintojen määrään.

Palotien mielestä Suomessa yliopistoja ei aidosti kilpailuteta budjettirahoitusta jaettaessa. Myöskään uusista opiskelijoista kilpailu eri yliopistojen ja koulutusohjelmien välillä ei ole aitoa. Tämä johtaa yliopistojen suorastaan surkeaan huolehtimiseen opiskelijoistaan ja tulevaisuuden tutkijaitujen näivettymiseen.

Palomäen mukaan yliopistojen olisi syytä saada tutkimukseen ja opetukseen jaettavat rahat todellisen näytön perusteella.

- Rahat annetaan tasaisesti sillä perusteella, kuinka paljon kukin väittää tuottavansa loppututkintoja. Kukaan ei sen sijaan kysele, ovatko opinnäytteet ja tuotettu tutkimus hyviä vai huonoja, Palotie kritisoi.

Palomäen mukaan tutkijat kaipaavat apua myös tuotteistamiseen. Siksi hän toivookin yritysten ja yliopistojen yhteistyön tiivistämistä.

- Yritysten kannattaa linkittyä ja viettää aikaa tutkijoiden kanssa, osana tutkijayhteisöä. Avoimuutta tulisi lisätä dramaattisesti, Palotie painottaa.

Myös EK:n johtaja Timo Kekkonen peräänkuuluttaa resurssien keskittämistä, jos Suomi haluaa olla maailman huippuluokkaa jollakin alalla.

- Suomalainen koulutusjärjestelmä ja yliopistorakennelma eivät nykyisellään luo riittäviä edellytyksiä keihäänkärkien syntymiselle, Kekkonen sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat