Professori: Sairaita mopseja ostetaan, koska ne näyttävät vauvoilta

Eläinlääkäri ja eläinlääketieteen professori Marjatta Snellman sanoo, että juuri ominaisuudet, jotka tekevät mopsista sairaan koiran ja huonontavat sen elämänlaatua, saavat ihmiset haluamaan sellaisen itselleen.

Tehdään ensin yksi asia selväksi: Marjatta Snellmanin mielestä mopsit ovat viehättäviä koiria.

– Pidän niistä ja ymmärrän kaikkia muitakin, jotka pitävät.

Silti rotu on Snellmanin mielestä yksi sairaimmiksi jalostetuista.

– Mopsista on väännetty ulkonäöltään nuken tai lapsen kaltainen otus. Isot silmät, korkea otsa ja hellyttävä olemus saavat sen näyttämään pikkuvauvalta, mikä tietysti houkuttaa ihmisiä. Koira itse ei pysty kunnolla hengittämään, Snellman sanoo.

"Suloinen korina" on sairaalloista

Snellman ei epäile, etteivätkö ihmiset hankkisi mopsia hyvässä tarkoituksessa.

– Ei ole kyse siitä, että he kohtelisivat eläintä kaltoin. Jalostuksen kautta rotu vain on saatettu sellaiseen tilaan, että koristeellisuus on mennyt terveyden edelle. Vaatimukset koiraa kohtaan ovat kohtuuttomat.

Ominaisuuksia, jotka kertovat koiran sairaalloisuudesta, myös ehkä tietämättäänkin ihastellaan.

– Eräs rodun harrastaja sanoi, että korina on mopsin ihana tapa tervehtiä omistajaansa. Kyllähän se korisee, kun meinaa tukehtua, Snellman huomauttaa.

– Olen kuullut, että innoissaan ollut mopsi on jopa pyörtynyt. Se johtuu siitä, että ilmankierto katkeaa. Koira nousee ylös yhtä onnellisena kuin aikaisemminkin eikä osaa murehtia tai syyttää omistajaa, mutta ihmisen moraalin ei pitäisi sietää tällaista.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja