Prodin talousasiat uudelleen syyniin

Italian viranomaiset ovat aloittaaneet uuden rikostutkinnan Euroopan komission tulevan puheenjohtajan Romano Prodin talousasioista. Tutkinta aloitettiin sen jälkeen kun brittiläinen The Telegraph - lehti oli julkaisut uusia väärinkäytösväitteitä koskien Prodin ja hänen vaimonsa konsulttiyhtiötä. Lehden mukaan Prodi jätti ilmoittamatta yritysomistuksestaan toimiessaan julkisessa virassa. Prodi puolustautuu sanomalla, että kyseinen konsulttiyhtiö ei maksanut noina vuosina osinkoa. Prodin talousasioita on tutkittu aiemminkin; tuolloin Prodi julistettiin syyttömäksi.

Prodi Romano


EU-komission tuleva puheenjohtaja Romano Prodi kiistää tiedot, joiden mukaan hän ei olisi ilmoittanut omistuskytkennöistään italialaisessa konsulttiyhtiössä olleessaan pääministeri. Brittilehden mukaan Prodin yhtiö sai lähes 13 miljoonaa markkaa konsulttituloja vuosikymmenen alussa aikana, jolloin Prodi oli virassa. Prodin julkistaman ilmoituksen mukaan syytökset ovat täysin perättömiä.

EU-komissio ilmoitti tänään, että tapauksessa ei ole uutta kerrottavaa. Italian viranomaiset ovat aloittaneet uudestaan tutkimukset Prodin talousasioista. Tapaus koskee Prodin kotikaupungissa Bolognassa toiminutta ASE (Analisi e Studi Economici) -yhtiötä, jonka Prodi omisti vaimonsa Flavia Franzonin kanssa. Prodin yhtiö sai brittiläisen Daily Telegraph -lehden mukaan 1990-luvun alussa konsulttipalkkioita lähes 13 miljoonaa markkaa. Summasta reilut 4 miljoonaa kertyi 1993, jolloin Prodi toimi valtio-omisteisen IRI-teollisuusyhtiön johtajana. ASE-yhtiö perustettiin 1990.

Prodi puolustautuu


Prodin tiedotteen mukaan hänen omistuksensa oli yleisesti tiedossa. Prodi ilmoittaa, että yhtiötä käytettiin järjestämään hänen ja vaimonsa konsulttitoiminnot järkevämmällä tavalla aikana, jolloin hän ei toiminut virkamiehenä. Yhtiön tuottojen osuminen päällekkäin virkavuosien kanssa johtuu Prodin mukaan siitä, että laskujen maksu oli myöhässä. "Mitään konsultointi- tai tutkimustoimintoja ei toteutettu silloin, kun Prodi oli IRI:n puheenjohtaja tai pääministeri", tiedotteessa todetaan. Edelleen Prodi puolustautuu sillä, että hän ei saanut yhtiöstä osinkotuloja ministerivuosiensa aikana eikä hänellä siksi ollut velvollisuutta ilmoittaa omistustaan. Yhtiö lakkautettiin 1997, ja tilien selvitysten jälkeen Prodi ilmoittaa saaneensa vaimonsa kanssa yhtiön varoista 1998 yhteensä reilut 650 000 markkaa. Summa koostuu mm. yhtiön kiinteän omaisuuden myynnistä. ASE:n asiakkaita ovat olleet mm. Goldman Sachs International, General Electric ja Pacific Telesis International.

Tiedotusvälineissä esiintyneet luvut yhtiön konsulttipalvelujen tuotosta vuosina 1993-94 ovat Prodin mukaan "suuresti liioiteltuja". Kyseisenä aikana yhtiön tuotto oli Prodin mukaan vajaa 8 miljoonaa markkaa. Vuosina 1990-95 yhtiö teki voittoa vajaat 11 miljoonaa, ilmenee Prodin julkaisemasta tilastosta. Prodi korostaa, että aiemmissa tutkimuksissa viranomaiset eivät ole löytäneet hänen toimissaan mitään laitonta. Viranomaiset selvittivät ASE-yhtiön tapausta ensimmäisen kerran vuosikymmenen alussa, ja tapaus hyllytettiin 1997. Prodi sanoo luottavansa siihen, että nyt päädytään samaan lopputulokseen. Prodin tiedottaja Ricardo Franco Levi totesi perjantaina uutistoimisto Reutersille, että Italian lain mukaan lehdistössä esille nousseet syytökset on aina tutkittava. Levin mukaan tapaus on vanha, eikä siinä ole mitään uutta kerrottavaa. Euroopan parlamentin on määrä vahvistaa Prodin nimitys EU-komission puheenjohtajaksi syyskuun alussa.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat