Prodille enemmistö senaattiin ja edustajainhuoneeseen

Keskusta-vasemmistolaista vaaliliittoumaa johtava Romano Prodi on voittanut Italian parlamenttivaalit. Pääministeri Silvio Berlusconi kiistää opposition vaalivoiton ja vaatii ääntenlaskun tarkistusta.

Italiassa Romano Prodin keskusta-vasemmistolainen vaaliliittouma on voittanut enemmistön sekä edustajainhuoneeseen että senaattiin.

Virallisten tulosten perusteella Prodin koalitio saa senaattiin 158 paikkaa, kun taas Silvio Berlusconin koalitio 156 paikkaa.

Prodin liitouma voitti täpärästi enemmistön myös edustajainhuoneeseen, johon se saa kaikkiaan 341 paikkaa 630 paikasta. Asiantuntijat uskovat, että äänimäärien tasaisuus vaikeuttaa Prodin ajamien uudistusten toteuttamista, mikäli hän ryhtyy pääministeriksi.

Berlusconi kieltäytyi tunnustamasta vaalitappiota

Italian pääministeri Silvio Berlusconi kieltäytyi eilen tunnustamasta vaalitappiotaan. Näin siitäkin huolimatta, että virallisten tulosten mukaan myös senaatti siirtyi oppositiojohtaja Romano Prodin liittolaisten hallintaan.

Berlusconin mukaan kukaan ei voi vielä väittää voittaneensa vaaleja.

- Ulkomailla annettujen äänien joukossa on äärimmäisen paljon epäselvyyksiä, Berlusconi sanoi eilen illalla kommentoidessaan ensimmäistä kertaa vaalitulosta. Hän vaati samalla äänten tarkistuslaskentaa ja ehdotti, että Italiaan muodostettaisiin laajapohjainen hallituskoalitio Saksan tapaan.

Prodi lupasi ajaa kaikkien italialaisten etuja

Italian keskusta-vasemmisto syytti Berlusconia yrityksistä vesittää vaalitulos. Vaalit voittaneen Romano Prodin liittolaiset pitivät Berlusconin lausuntoja "vakavina". Heidän mukaansa Berlusconi yritti torjua asioiden oikean tolan eli keskusta-vasemmiston vaalivoiton.

Prodi julistautui jo varhain aamulla parlamenttivaalien voittajaksi ja lupasi muodostaa maalle hallituksen, joka ajaa kaikkien italialaisten etuja. Virallisten tulosten mukaan Prodin keskusta-vasemmistolainen liittouma sai niukan enemmistön parlamentin molempiin kamareihin.

Vaalien ääntenlaskennasta tuli varsinainen jännitysnäytelmä, joka kesti tuntikaupalla. Aluksi ovensuukyselyt lupailivat suhteellisen turvallista voitto Prodille, mutta keskiyöllä tilanne kääntyi päälaelleen, ja Berlusconi oli hiuksenhienossa johdossa. Aamuvarhaisella Prodi ilmoittautui voittajaksi.

- Me voimme hallita maata viiden vuoden ajan, hän sanoi päivällä toimittajille.

- Tarvitsemme tietysti yhteistyötä, mutta kuten sanoin jo eilen illalla, teemme työtä kaikkien italialaisten puolesta, emme vain muutamien hyväksi.

Hylättyjä ääniä

Vaalivoitto oli kuitenkin äärimmäisen täpärä: Prodin liittolaisineen sai parlamentin alahuoneen vaaleissa vain 25 000 ääntä enemmän kuin Berlusconi, kun ääniä kaikkiaan annettiin lähes 38 miljoonaa. Tämä antoikin aihetta epäillä Yhdysvaltain presidentinvaalien kaltaisen ääntenlaskentasirkuksen toistuvan Italiassa.

Italian sisäministeriön mukaan parlamentin alahuoneen vaaleissa lähes 50 000 äänestyslipuketta on käytävä läpi uudelleen, jotta voidaan ratkaista, ovatko ne päteviä vai eivät. Runsaat miljoona vaaliseteliä on jo karsittu laskuista epäpätevinä.

- Kun äänten erotus on näinkin pieni, tarkistukset on tehtävä huolella, sanoi Berlusconin keskusta-oikeistolaisen liittouman edustaja Paulo Bonaiuti.

Niukka enemmistö

Italian poliittinen järjestelmä edellyttää, että toimintakykyisellä hallituksella on enemmistö sekä parlamentin alahuoneessa että senaatissa. Tuoreimpien ennusteiden mukaan Prodi liittolaisineen oli saamassa alahuoneeseen 341 edustajaa, kun taas Berlusconi saisi tyytyä 277 edustajaan, kunnes viimeisenkin 12 paikan kohtalo ratkeaa.

Senaatissa enemmistö jäi virallisten tulosten mukaan vieläkin niukemmaksi. Prodi oli saamassa 158 paikkaa Berlusconin kerättyä tuekseen 157 senaattoria. Lisäksi senaatissa on kuusi elinikäistä senaattoria, joista useimpien katsotaan tukevan vasemmistoa.

Markkinat jakoivat poliittisten arvioijien huolen siitä, pystyykö uusi hallitus viemään läpi tarvittavia talousuudistuksia näin vähäisellä enemmistöllä. Milanon pörssi oli laskussa. Fitchin luokittelulaitos arvioi Italian luokituksen laskevan, ellei uudistuksia pian ole luvassa.

Äärimmäisen tasaväkinen kamppailu vallasta näkyi myös Italian lehdistön vaaliuutisoinnissa. Tiedotusvälineiden mukaan vaalitulos osoittaa, että maa on jakautunut selvästi kahtia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat