Mainos

Prodilla niukka etumatka Berlusconiin

Italian vaalitaistelun loppumetreillä oikeiston ehdokkaan Silvio Berlusconin ja vasemmiston Romano Prodin ero on kaventunut vain muutamaan prosenttiyksikköön. Ehdokkailla on hyvin erilaiset reseptit Italian heikon talouden elvyttämiseksi.

Italialaisten äänten kalastaminen on raskasta työtä. Vaaleihin on vain muutama päivä, ja parikymmentä prosenttia äänestäjistä ei vieläkään ole päättänyt, ketä äänestää.

Viimeisimpien lukujen mukaan vasemmiston ehdokkaalla, EU:n komission entisellä puheenjohtajalla Romano Prodilla on 3,5-5 prosenttiyksikön etumatka istuvaan pääministeriin Silvio Berlusconiin.

Vastakkain on kaksi hyvin erilaista ehdokasta: asiallinen, pitkän poliittisen ja akateemisen uran tehnyt Prodi, lempinimeltään professori, sekä upporikas ja piinallisen suorapuheinen entinen liikemies Berlusconi.

Myös herrojen asialistat poikkeavat toisistaan: Prodi palauttaisi perintöveron suurituloisille, laskisi työnantajan työvoimakustannuksia sekä avaisi taloutta kilpailulle. Berluscon ajaa mm. veronalennuksia ja eläkkeiden nostamista.

Berlusconin katteettomaksi epäillyt lupaukset ovat aiheuttaneet närää sekä äänestäjissä että puoluekentällä: hän on mm. luvannut luoda 1,5 miljoonaa uutta työpaikkaa sekä poistaa vihatun kiinteistöveron, joka on Italian kuntien tärkeä tulonlähde.

Talous on ollut vaalien ykkösteema, sillä monien italialaisten elintaso on laskenut viime vuosien aikana Italian talouskasvu oltua pysähdyksissä ja kilpailukyvyn pohjalukemissa. Myös EU:ssa seurataan Italian vaalikampailua tiiviisti, sillä Italian budjettivaje ja valtion velka rikkovat EU:n rahaliiton ehdot.

Viikonloppuna nähdään, kuinka Berlusconi-pelikorttien ja vapausparfyymin tai kommunististen ilmanraikastajien jakaminen kaduilla tehoaa äänestäjiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.