Mainos

Prodi toivoo monenkeskisiä neuvotteluja Lähi-idän kriisin ratkaisemiseksi

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi esittää, että Lähi-idän kriisiä ryhdyttäisiin ratkomaan monenkeskisissä neuvotteluissa. Israelin ja palestiinalaisten lisäksi neuvottelupöytään tulisivat Yhdysvallat, EU, YK, Venäjä ja maltilliset arabimaat.

-Jännitys on kasvussa monissa Lähi-idän maissa. Kriisin laajeneminen on estettävä kaikin mahdollisin keinoin, Prodi varoitti Brysselissä tänään. Hän vaati kriisin molempia osapuolia suostumaan tulitaukoon ja Israelia vetäytymään palestiinalaiskaupungeista. Ramallahiin piiritetyn palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin on päästävä liikkumaan ilman rajoituksia.

-Arafatin pitäminen vankina ei vähennä hänen valtaansa, Prodi huomautti.

Puheenjohtaja torjui ajatukset siitä, että EU vetäytyisi kahdenvälisestä kauppa- ja yhteistyösopimuksestaan Israelin kanssa vastalauseena maan toimille. Prodin mukaan sopimusta ei ole tarkoitettu käytettäväksi kiristämiseen.

Prodi myös tuomitsi joissakin EU-maissa viime aikoina tehdyt iskut mm. synagogiin ja kehotti kaikin tavoin vastustamaan antisemitismiä. Iskut jatkuivat varhain tänä aamuna, kun kaksi polttopulloa heitettiin kohti synagogaa pohjoisbelgialaisessa Antwerpenissa. Vahingot jäivät pieniksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.