Mainos

Prodi: Liikanen voisi jatkaa EU:n komissiossa

Budjetti- ja hallintokomissaari Erkki Liikanen voi jatkaa komissaarina, sanoo tulevan komission puheenjohtaja Romano Prodi. Suomessa vieraileva Prodi neuvotteli illalla kolme tuntia pääministeri Paavo Lipposen kanssa. Hän vahvisti, ettei näe Liikasen nimitykselle estettä.

EU:n komission tuleva puheenjohtaja Romano Prodi vahvisti tänään, että hän hyväksyy Erkki Liikasen komissionsa jäseneksi, mikäli Suomi häntä ehdottaa.
-Sovimme, että mikäli Suomi häntä ehdottaa, hyväksyn hänet mielelläni, Prodi selosti pääministeri Paavo Lipposen kanssa käymiään keskusteluja. Prodi puhui tänään Euroopan Ammatillisen Yhteisjärjestön kokouksessa Helsingissä.

Hallitus päättää viikon lopulla Suomen komissaariehdokkaasta. Esillä ei ole ollut muita ehdokkaita kuin hallinto- ja budjettikomissaari Erkki Liikanen. Muita suomalaisia nimiä ei Prodin mukaan myöskään ollut esillä keskusteluissa Lipposen kanssa. Prodi ei suostunut kertomaan, minkä salkun Liikanen voisi saada uudessa komissiossa. Ensin on saatava kaikkien jäsenten nimet, hän painotti.
-En minä voi kertoa salkuista, ennen kuin koko joukkueen nimet ovat selvillä, Prodi sanoi.

Naisista pulaa

Vanhoista komissaareista Prodi arveli, että 4-6 voisi jatkaa uudessa komissiossa. Parlamentissa on esitetty vaatimuksia, että koko komissio pitäisi vaihtaa, mutta Prodi ei pitänyt tätä välttämättömänä.

-Olemme valinneet henkilöitä, joita viisaiden ryhmän raportissa ei arvosteltu, jotka meidän mielestämme ovat tehtävään päteviä. Prodi ennakoi, että kokoonpano on valmis heinäkuun puolivälissä. EU-parlamentista riippuu, kuinka pian uusi komissio voi ottaa tehtävänsä vastaan.
Hän vakuutti, että pienetkin maat saavat hyviä salkkuja. -Kaikki pienet maat ovat painottaneet, etteivät he halua toisen luokan salkkuja komissaareilleen. Muutamat merkittävimmistä salkuista menevät pienten maiden nimittämille komissaareille, Prodi lupasi.

Tehtävien jakoa helpottaa myös se, että uuden komission salkut ovat paremmin tasapainotettuja kuin nykyisessä, Prodi vakuutti. Kaikkia jäsenmaiden toiveita Prodi ei luvannut täyttää. -Silloin meillä pitäisi olla kymmenen maatalous- tai kilpailukomissaaria, hän sanoi.

Prodi pahoitteli, että hyvistä naisehdokkaista on edelleen pulaa. Hän on ilmoittanut haluavansa komissioonsa vähintään yhtä monta naisjäsentä kuin nykyisessä on, toisin sanoen vähintään viisi. Toistaiseksi tiedossa on kolme melko varmaa naisehdokasta, Kreikasta, Espanjasta ja Saksasta.
-Tarvitsen lisää naisia. Tämä on ollut ongelma, Prodi myönsi nauraen.

Uudistuksia tarvitaan

Puheessaan EAY:n kokouksessa Prodi painotti, että EU-maiden on jatkettava rakenteellisia uudistuksia työttömyyden torjumiseksi. Ay-liike ja työmarkkinaosapuolet ovat ratkaisevan tärkeä osapuoli näissä keskusteluissa, Prodi vakuutti.

Hän pahoitteli Euroopan jälkeenjääneisyyttä nopeimmin kehittyvillä talouden aloilla, lähinnä tieto- ja viestintäteknologiassa.
-Nopea muutos palkitsee joustavuuden, ja rankaisee niitä jotka eivät pysty tai halua sopeutua, Prodi sanoi. Euroopalla on Prodin mukaan maailman parhaat turvaverkot, mitä tulee työpaikkojen turvallisuuteen, työehtosopimuksiin ja sosiaaliturvaan. Ongelma on, että on tarjottu liian monta ulospääsyä työmarkkinoilta, eikä tarpeeksi ponnahduslautoja uusiin mahdollisuuksiin, Prodi moitti.

Prodi piti EU:n työllisyyspolitiikan onnistumista välttämättömänä, jotta kansalaisille osoitettaisiin EU:n työskentelevän myös kansalaisia koskettavien asioiden parissa. Alhainen äänestysprosentti EU-parlamentin vaaleissa osoittaa kansalaisten vieraantuneisuuden, Prodi sanoi.

-Meidän on näytettävä, teon eikä sanoin, mitä EU pystyy tekemään. Hän muistutti, että Euroopalla on jo nyt entistä paremmat edellytykset tulevaisuutta ajatellen.

-Yhteinen raha ja yhteiset sisämarkkinat antavat meille osan niistä kilpailueduista, joista Yhdysvallat on nauttinut viimeiset sata vuotta. Lyhyellä tähtäimellä rahapolitiikka edistää talouden kohentumista, Prodi sanoi.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.