Mainos

Prodi jatkaa Italian johdossa

Entisen pääministerin Silvio Berlusconin johtama oppositio vastusti jyrkästi Romano Prodin jatkamista maan pääministerinä.

Romano Prodi jatkaa Italian pääministerinä, jos parlamentti antaa tukensa hänen hallitukselleen. Presidentti Giorgio Napolitano ilmoitti tänään luottavansa Prodiin huolimatta senaatin luottamuspulasta, jonka hän katsoi johtuvan vasemmiston hajanaisuudesta.

Prodi jätti eronpyyntönsä keskiviikkona sen jälkeen, kun hallitus oli kärsinyt tappion senaatin ulkopolitiikkaa koskevassa äänestyksessä. Nyt hän astunee parlamentin eteen jo tulevan viikon aikana mittauttamaan suosionsa.

Napolitano neuvotteli Prodin eron jälkeen maan kärkipoliitikkojen kanssa kuulostellakseen näiden mielipiteitä Prodin hallituksen jatkomahdollisuuksista. Prodin kannattajat toivoivat tälle uutta mahdollisuutta, kun taas entisen pääministerin Silvio Berlusconin leiri vaati uusia vaaleja.

- Nyt tuska jatkuu. Keskustavasemmisto ei voi ikinä löytää sellaista yhteisymmärrystä, jota tarvitaan, jotta maan tarvitsemat uudistukset ajettaisiin läpi, Prodin arkkivihollinen Berlusconi valittaa.

Hatara enemmistö senaatissa

Prodi näytti loppuviikosta saavan monenkirjavan hallitusliittouman ojennukseen vaatimalla näiltä ehdotonta sitoutumista tärkeimpiin hallituslinjoihin. Pelko ennenaikaisista vaaleista ja Berlusconin noususta uudelleen valtaan näytti tepsivän, sillä tavallisesti erimieliset vihreät, keskustakristityt ja kommunistit lupasivat pysyä jatkossa ruodussa.

Yhteishenki on tarpeen, sillä jopa yhden edustajan lipeäminen yhteisestä linjasta voi kaataa hallituksen enemmistön senaatissa. Tämä näytettiin toteen viime viikolla, kun kaksi kommunistiedustajaa äänesti Prodia vastaan äänestyksessä, joka koski Afganistanissa palvelevia italialaisjoukkoja.

Toinen hallitusta jakava kysymys liittyy Vicenzan yhdysvaltalaistukikohdan laajennukseen, jolle Berlusconi näytti vihreää valoa vallassa ollessaan. Kommunistit haluaisivat Prodin pyörtävän edellisen hallituksen päätöksen.

Parlamentin luottamusäänestyksestä ennustetaan jännittävää. Prodin voittomahdollisuudet kasvoivat tänään hitusen, kun yksi oppositioedustaja, entinen varapääministeri Marco Follini arveli äänestävänsä hallituksen puolesta.

Hallituksen suosio laskussa

Prodi nousi valtaan viime toukokuussa voitettuaan maan sodanjälkeisen historian tasaväkisimmät vaalit. Hallitusliittouman muodostavat yhdeksän puoluetta, joiden on toistaiseksi ollut vaikea olla yhtä mieltä mistään muusta kuin siitä, etteivät ne halua suurliikemies Berlusconin nousevan uudelleen valtaan.

Prodi voitti äänestäjät puolelleen lupaamalla tasapainottaa alijäämäisen budjetin. Hallituksen suosio on kuitenkin ollut laskussa sen jälkeen, kun se esitteli talouden tervehdyttämiseen tarkoitetun tiukan säästöohjelman.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.