Mainos

Prodi: EU-komissio ei toimi välittäjänä Itävalta-boikotissa

EU-komission puheenjohtajan Romano Prodin mukaan komissio ei tule toimimaan välittäjänä Itävallan boikotin ratkaisemiseksi. Prodin mukaan komissio voi sen sijaan tuottaa asiasta analyysin jäsenmaiden johtajien pyynnöstä ja tarvittaessa nopeasti.
-Komissiolla ei ole välittäjän tehtävää, sen rooli on varmistaa EU-instituutioiden sujuva toiminta, Prodi sanoi tänään toimittajille Brysselissä.

Itävallan ulkoministeri Benita Ferrero-Waldner esitti Azorien ulkoministerikokouksessa toukokuussa, että komissiolla voisi olla aktiivinen rooli luotaessa tarkkailujärjestelmää seuraamaan ihmisoikeuksien toteutumista Itävallassa. Komissio torjui ehdotuksen. Italialainen Prodi toisti, että EU:n komissio ei voi olla poistamassa Itävaltaa vastaan asetettuja sanktioita, koska se ei ole niitä asettanutkaan. Prodi sanoo kuitenkin ymmärtävänsä jäsenmaiden päätökseen johtaneet tekijät.

Itävallan odotetaan varjostavan toistakin Portugalin kauden EU-huippukokousta, joka pidetään ensi viikolla Feirassa. Lissabonin kokouksessa maaliskuussa perinteiseen ryhmävalokuvaan osallistuneita seurattiin suurennuslasilla. Tuolloin vain Belgian ulkoministeri Louis Michel jäi pois samasta kuvasta Itävallan johtajien kanssa.

Neljätoista Euroopan unionin maata jäädytti hallitusten välisiä suhteitaan Itävallan kanssa alkuvuodesta mielenilmaisuna sille, että äärioikeistolainen FPÖ-puolue nousi maan hallitukseen. EU:n puheenjohtajamaa Portugalin edustajat ovat painottaneet, että Itävallan kysymystä ei käsitellä ensi maanantaina ja tiistaina pidettävässä huippukokouksessa eikä asia tule kokouksen asialistalle. Ulkoministeri Jaime Gama on kuitenkin myöntänyt, että Itävalta voi nousta esille kokouksen yhteydessä, esimerkiksi kokousta ennen sitä tai sen jälkeen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.