Mainos

Probo Koalan jätteet käsitellään Virossa

Vaivaran laitoksella on valmiudet aluksen myrkkyjätteiden turvalliseen käsittelyyn. Probo Koalan on määrä lähteä Paldiskista kohti parin sadan kilometrin päässä sijaitsevaa laitosta vielä tänään.

Viron ympäristöministeriö vahvistaa, että myrkkypäästöistä epäillyn Probo Koala -aluksen jätevedet käsitellään Itä-Virossa Eco Pro -yhtiön Vaivaran ongelmajätelaitoksella.

Myrkkyjäämiä sisältävän 600 kuutiometrin jätevesilastin siirto tehdään siten, että tankkeri purjehtii ympäristöviraston valvonnassa Sillamäen satamaan, missä jätteet pumpataan säiliöautoon ja kuljetetaan Vaivaraan.

Probo Koalan on määrä lähteä Paldiskista kohti Sillamäkeä vielä tänä iltana. Laivalle on lähdössä mukaan myös ympäristöviraston tarkastaja.

Aluksi selvitettiin myös vaihtoehtoa, että jätteet olisi kuljetettu Paldiskista Sillamäkeen toisella laivalla. Nyt valittu malli osoittautui kuitenkin ministeriön mukaan logistisesti järkevämmäksi.

Sillamäen satamaan on Paldiskista matkaa parisataa kilometriä, ja Vaivara sijaitsee aivan Sillamäen vieressä.

Polttoaineeseen oli lisätty rikkiä

Probo Koalan tapausta ehti tänään kommentoida myös Viron pääministeri Andrus Ansip. Hän sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että Eco Pron ongelmajätelaitoksella on riittävät valmiudet käsitellä aluksen jätteet ympäristömääräysten mukaisesti.

Ansipin mukaan tutkimuksissa on selvinnyt, että polttoaineeseen oli lisätty rikkiä sen oktaanilukeman nostamiseksi. EU:ssa on erittäin tiukat säännöt siitä, kuinka paljon rikkiä yhteisön alueella käytettävät polttoaineet saavat sisältää, hän lisäsi.

Viron syyttäjänviraston tiedottaja Piret Seeman kertoi aiemmin Postimees-lehdelle, että rikostutkinta on saatu jo niin pitkälle, ettei alusta sen takia enää ole syytä pidättää Paldiskin satamassa.

Probo Koala pysäytettiin Paldiskissa viime kuun lopulla Norsunluurannikon viranomaisten pyynnöstä. Tankkerista kesällä Abidjanin kaupunkiin tyhjennetyt myrkkyjätteet ovat viranomaisten mukaan aiheuttaneet kahdeksan ihmisen kuoleman. Lisäksi tuhannet ihmiset hakeutuivat hoitoon.

Aluksesta on löydetty Virossa samanlaisia myrkkyjä kuin Norsunluurannikolla. Myrkkyjen on epäilty olleen peräisin prosessista, jolla raakaöljystä yritetään jalostaa bensiiniä kemikaalien avulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.