Mainos

Pristinan lentokenttä suomalaisten hallintaan

Kosovossa palvelevat suomalaiset Kfor-rauhanturvaajat ovat saaneet runsaasti lisävastuuta. Pristinan kansainvälisen lentokentän vartiointivastuu siirtyi Suomen pataljoonalle tänään. Lentokenttää ovat tähän asti vartioineet heti sodan päättymisen jälkeen vuonna 1999 suuren kohun saattelemana alueelle saapuneet venäläiset rauhanturvaajat.

- Venäläiset ovat päättäneet vetää rauhanturvajoukkonsa pois Balkanilta kesän kuluessa. Lentokentän vartiotehtävien siirto suomalaisille liittyy tähän kokonaisuuteen, kertoi Suomen rauhanturvajoukon komentaja everstiluutnantti Hannu Ale'n.

Venäläisillä on Kosovossa tällä hetkellä noin 650 rauhanturvaajaa. Venäläiset sotilaat työskentelevät Nato-johtoisessa Kfor-operaatiossa itsenäisenä osastona, mutta Kforin komentajan operatiivisessa komennossa.

Lentokenttäosastoa komentanut eversti Vladimir Shcheglov totesi kentällä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että vetäytymisen taustalla on Venäjällä tehty poliittinen päätös.

Kosovon tärkein strateginen kohde

Pristinan lentokenttä on Kosovon maakunnan tärkein yhteyskanava ulkomaille. Samalla se on tärkeä strateginen kohde sekä siviileille että kansainvälisille Kfor-joukoille.

Suomalaiset vastaavat sotilas- ja siviililiikenteen käytössä olevan kentän vartioinnista, lentotoiminnan turvaamisesta sekä sotilasosan kulunvalvonnasta. Tehtävää varten lentokentän alueelle rakennettiin nopealla aikataululla uusi tukikohta, johon joukkoja siirrettiin muualta Suomen pataljoonan alueelta.

Uusi tehtävä ei vaikuta merkittävästi suomalaisten rauhanturvaajien määrään Kosovossa. Alueella palvelee tällä hetkellä reilut 800 miestä ja naista.

- Tämä on iso ja mittava operaatio pataljoonalle. Valmistelut, uuden leirin rakentaminen ja tehtävien vaihto hoidettiin erittäin nopealla aikataululla, noin viikossa, Ale'n korosti.

Tarkoitus on, että suomalaiset vastaisivat kentän turvallisuudesta vain tilapäisesti. Vartiointivastuu pyritään siirtämään paikallisille viranomaisille mahdollisimman nopeasti. Aikaa tähän muutokseen kulunee kuitenkin useita kuukausia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.