Mainos

Prinsessa Victorian hääodotus hyödyttää kauppaa jo nyt

Katso Merja Sundströmin juttu aiheesta tänään Kymmenen uutisissa.

Ruotsin kauppa on innoissaan kruununprinsessa Victorian häiden odottelusta.

Svensk Haldeln tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan häähumu toisi Ruotsin talouselämään yhteensä 2,5 miljardin kruunun lisätulon.

Varatoimitusjohtaja Yvonne Ingman kertoo, että vaikutus näkyy jo nyt. Maailman mielenkiinto Ruotsia ja ruotsalaisia tuotteita kohtaan lisääntyy hääglamourin ansiosta.

Svensk Handeln on laskenut, että pelkästään hääviikolla kaikki Tukholman seudun hotellit ovat täyteen buukattu, vaikka ne suunnittelevat hintojen nostamista ainakin 25 % normaalista. Tämä merkitsisi jo yksin 100 miljoonan kruunun lisätuloa.

- Suurin on pitkäaikainen vaikutus. Ihmiset katsovat kodeissaan ja ulkomailla hääjuhlallisuuksia ja haluavat myöhemmin tulla tänne, kokea itse juhlapaikat, kertoo Ingman.

Tukholma ja koko Ruotsi odottaa olevansa kuherruskuukausien tai hopeahääpäivien kohdemaa.

Hotelleiden lisäksi ravintolat ovat suuria hyötyjiä. Niiden odotetaan tekevän erityisiä ruokalistoja, joilla toistuu hääjuhlissa tarjotut ruuat. Leipomot kehittänevät hääleivoksia.

Sitten kun Victorian morsiuspuku on nähty, se innoittaa tekemäään kopioita, kertoo Ingman.

- Vain mielikuvitus on rajana. Miksipä ei voisi tehdä kuninkallisia kalsareita, siis Daniel Westling - kalsareita, joissa jokainen ostaja tuntisi olevansa prinsessan arvoinen, ideoi Ingman.

Hän kertoo, että ruotsalaisnen vähittäiskauppa on jo aloittanut häätuotteiden valmistelut. Erityisiä häätelevisioita uskotaan myytävän samaan tapaan kuin urheilukisat lisäävät suurempien ja näyttävämpien televisiovastaanotinten kauppaa.

Kun prinsessa ja tuleva sulhanen ilmoittavat kihlautumisestaan, heidän toivotaan valitsevan istuimekseen modernin ruotsalaisen sohvan, joka saa suurta julkisuutta maailmalla. Ruotsalainen design ja laatutuotteet laskevat saavansa suuren markkinointipuuskan häistä, kerrotaan Svensk Halndelnin tutkimuslaitoksesta.

Reitti selvä

Hääseremoniat on jo asíantuntijoilla selvillä, vaikka edes kihlauksesta ei ole varmuutta.

Vihkiminen on Tukholman Suurkirkossa, aivan kuninkaanlinnan vieressä. Morsiusparin uskotaan ajavan hevosten vetämissä vaunuissa kunniasaattueessa ympäri Tukholman keskustaa - aivan samoin kuin kuningas Kaarle VIX KUstaan ja neiti Silvia Sommerlathin häissä kesällä 1976.

Itse häävastaanotto pidettäneen kuninkaanlinnassa - muualta ei löydy riittävän juhlavia, suuria tiloja. Sitäpaitsi turvallisuusvaatimukset tulevat olemaan ennenäkemättömän suuret, odotetaanhan häihin eurooppalaisten hovien päämiehiä ja valtiojohtajia kaikkialta maailmasta.

Prinssi vai herra?

Tulevan hallitsijakuningattaren puolison tittelistä ei ole vielä päätetty. Vaihtoehtoina on prinssi, prinssipuoliso tai herra. Päätöksen tekee nykyinen kuninkas.

Henkilö sen sijaan on monien mielestä jo selvä: kuntosaliyrittäjä Daniel Westling, 34, tutustui kruununprinsessa Victoriaan kuusi vuotta sitten ollessaan hänen henkilökohtainen valmentajansa.

Suhde muuttui pian seurusteluksi. Nyt lasketaan prinsessan olevan naimisiin menessään - siis aikaisintaan kesällä 2009 - jo 32-vuotias ja ensimmäistä perillistä saadessaan jo 33-vuotias. Kovin kauaa enempää ei voi odottaa, jos periytyvää monarkiaa haluataan jatkaa. Suuri ruotsalaisten enemmistö haluaa, erityisesti vientiteollisuus ja turismi tukevat monarkiaa hallintomuotona.

Myös muiden kuningasperheen lasten häät vilkastuttaisivat kauppaa, mutta ei samassa mittakaavassa.

Isosiskonsa jälkeen kruununperimysjärjestuksessä seuraavana oleva Prinssi Carl-Philip on seurustellut jo yhdeksän vuotta ruotsalaisen Emma Pernaldin kanssa. Hän on töissä mainostoimisto Nordic McCainin Tukholman toimistossa.

Prinsessa Madeleine seurustelee niin ikään ruotsalaisen Jonas Bergströmin kanssa - mies on juristina VINGE-asianajotoimistossa Tukholmassa.

Svensk Handelin arviot perustuvat komemuksiin, joita on saatu mm. Tanskan kruununbprinssi Frederikin ja prinsessa Maryn häistä.

Lauantaina 24. toukokuuta Tanskan toinen prinssi Joachim vihitään toiseen avioliittoonsa ranskalaisen Marie Cavallierin kanssa Mögel Töderin kirkossa lähellä Saksan rajaa. Hääjuhlat ovat prinssin perimässä, läheisessä Shakkenborgin linnassa.

Tanskan televisio lähettää häät suorana lähetyksenä ja MTV3 uutiset seuraa myös niitä, mutta näistä ei oleteta samankaltaista suurhumua kuin prinsessa Victorian tulevista häistä.

Victoria on muuten menossa näihin naapurin häihin yksin - Daniel ei ole vielä virallinen seuralainen.

Tai sitten suhteessa on tapahtunut jotakin, ja ruotsalaiset romantikot, monarkistit ja kauppamiehet joutuvat odottamaan uutta sulhasehdokasta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.