Mainos

Prinsessa Dianan autonkuljettaja ajoi humalassa

Auto-onnettomuudessa eilen menehtyneen Walesin prinsessa Dianan sekä hänen miesystävänsä Dodi Al-Fayedin autonkuljettaja oli onnettomuushetkellä alkoholin vaikutuksen alainen.

Pariisilaisen syyttäjän mukaan autonkuljettajan verestä löytyi alkoholia yli puoli promillea, eli enemmän kuin mitä Ranskan laki sallii. Onnettomuushetkellä autoa ei ajanut Al-Fayedin autonkuljettaja vaan Ritz-hotellin turvamies.

Prinsessa Diana haudataan lauantaina

Walesin prinsessan Dianan hautajaiset pidetään Lontoon Westminster Abbey -kirkossa lauantaina, ilmoitti Buckinghamin palatsi tänään. Prinsessa haudataan sukutilalleen Althorpiin, joka sijaitsee Keski-Englannissa. Hautajaiset alkavat lauantaina kello 10 eli kello 13 Suomen aikaa Westminster Abbeyssä, joka on Britannian kansallispyhäkkö. Sinne on haudattu muun muassa monia maan hallitsijoita.

Buckinghamin palatsi haluaa antaa mahdollisimman monelle mahdollisuuden osallistua suruun, vaikkei prinsessa Diana tule olemaan paraativuoteella julkisesti nähtävänä ennen hautajaisia, sanoi palatsin edustaja. Järjestelyillä pyritään ottamaan huomioon kansalaisten tunteet. Britit pitävät Dianaa edelleen prinsessanaan, vaikkei hän enää kuulu virallisesti kuningasperheeseen erottuaan prinssi Charlesista viime vuonna.

Prinsessa Dianan arkku on kummankin perheen toivomuksesta yksityisesti kuninkaallisen kappelin alttarin edessä St. Jamesin palatsissa Lontoon keskustassa hautajaisiin saakka. Sieltä Dianan arkku kuljetetaan hautajaispäivän aamuna surusaattueessa Lontoon keskustan halki Westminster Abbey -kirkkoon ja siunaustilaisuuden jälkeen maanteitse Althorpiin.

Hautajaisjärjestelyt ovat eräänlainen kompromissi, jonka syynä on Dianan nauttima suuri suosio ihmisten keskuudessa. Buckinghamin palatsi pohti yli vuorokauden, järjestetäänkö valtiolliset vai yksityiset hautajaiset. Valtiolliset hautajaiset järjestetään Britanniassa tavallisesti vain hallitsijoille. Harvoja poikkeuksia ovat olleet lordi Nelson, Wellingtonin herttua ja, vuonna 1965, entinen pääministeri Winston Churchill.

Lisäksi on järjestetty "juhlalliset kuninkaalliset hautajaiset" korkean sotilasarvon omanneille kuningasperheen jäsenille, hallitsijan puolisolle ja kruununperillisille. Kaikille muille kuningasperheen jäsenille ja heidän puolisoilleen ja lapsilleen on järjestetty yksityiset kuninkaalliset hautajaiset.

"Ainutkertainen ihminen"

Kysymykseen, ovatko Dianan hautajaiset täysimittainen valtiollinen tilaisuus, Buckinghamin palatsin edustaja vastasi, ettei hautajaisten virallisella asemalla ole merkitystä.
-Nämä ovat ainutkertaiset hautajaiset ainutkertaiselle ihmiselle.

St. Jamesin palatsiin avataan neljä surunvalittelukirjaa. Liput liehuvat puolitangossa kaikkialla Britanniassa hautajaisiin saakka. Buckinghamin palatsin ja Kensingtonin palatsin edustat Lontoossa ovat täyttyneet kukkasista, kun tuhannet ihmiset ovat halunneet kunnioittaa prinsessa Dianan muistoa.

Britannian pääministeri Tony Blair peruutti kaksi täksi päiväksi suunniteltua tapaamista virka-asunnossaan osoittaakseen kunnioitusta Dianan poismenon johdosta.

Moottoripyöräilijä myös Dianan auton edellä

Moottoripyöräilijän nähtiin ajavan ristiin rastiin prinsessa Dianan auton edellä juuri ennen onnettomuutta, kertoi Dianan poikaystävän Dodi Al Fayedin isän Mohamed Al Fayedin asianajaja tänään. Moottoripyöräilijän näki edellä ajanut nimeltä mainitsematon todistaja, joka oli itsekin tulossa Ritz-hotellista, kertoi asianajaja Bernard Dartevelle.

-Hän näki Mercedeksen tulevan kaukaa takaa niin monen moottoripyöräilijän ympäröimänä, että hän luuli, että kyseessä on virallinen saattue. Kun hän ajoi tunneliin, hän näki takapeilistään moottoripyöräilijän ajavan ristiin rastiin Mercedeksen edellä. Todistajaa on kehotettu kertomaan tietonsa poliisille.

Asianajaja Dartevelle kertoi pyytäneensä 13. elokuuta monia julkaisuja olemaan ahdistelematta pariskuntaa, koska Dodi Al Fayed oli sanonut olevansa huolissaan ahdistelun lisääntymisestä kolmen edellisviikon aikana.

Kuvaajat edelleen pidätettyinä

Ranskalaiset syyttäjäviranomaiset ovat päättäneet pidentää vuorokaudella Dianan kuoleman yhteydessä pidätettyjen seitsemän valokuvaajan pidätysaikaa, kerrottiin pariisilaisista oikeuslähteisä.

Paparazzit pidätettiin kuulusteluja varten eilen. He olivat seuraamassa moottoripyörillä autoa, jossa Walesin prinsessa ja Dodi Al Fayed ajoivat. Poliisi ei ole toistaiseksi päättänyt, asetetaanko pidätetyt virallisesti syytteeseen kuolemantuottamuksesta.

Pidätetyistä kuusi on ranskalaisia free lance -valokuvaajia, seitsemäs pidätetty on kansallisuudeltaan makedonialainen.

Turmasta selvisi hengissä vain Dianan henkivartija Trevor Rees-Jones, joka ei tiettävästi ole vielä toipunut riittävästi, jotta Ranskan poliisit olisivat voineet kuulla hänen kertomustaan tapahtumista.
(STT-Reuter-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.