Mainos

Primakoville ja koko Venäjän hallitukselle potkut

Presidentti Boris Jeltsin on erottanut koko Venäjän hallituksen. Hieman aiemmin Jeltsin erotti pääministeri Jevgeni Primakovin ja nimitti hänen tilalleen virkaatekeväksi pääministeriksi sisäministeri Sergei Stepashinin.

Venäjän perustuslain mukaan pääministerin erottaminen merkitsee koko hallituksen eroa. Hallitus toimii kuitenkin edelleen toimitusministeristönä. Venäjän tiedotusvälineissä on ennakoitu Jeltsinin haluavan muutoksia hallituksen koostumukseen vastavetona duuman aikeille haastaa Jeltsin valtakunnanoikeuteen.

Venäjän parlamentin alahuoneen puheenjohtaja ennakoi Jeltsinin virkarikossyytteen menevän läpi huomisessa äänestyksessä. Duuman puheenjohtaja Gennadi Seleznov sanoi, että Jeltsin itse helpotti syytteen läpimenoa erottamalla pääministeri Jevgeni Primakovin. Duuma kehotti Jeltsiniä eroamaan Venäjän duuma kehotti tänään presidentti Boris Jeltsiniä eroamaan. Kommunistien hallitsema duuma hyväksyi suurella ääntenenemmistöllä julistuksen, jossa presidenttiä kehotetaan heti lopettamaan työnsä ja jättämään virkansa.

Julistuksessa sanotaan, että Jeltsin on jälleen kerran syössyt maan hallituskriisin ja ennalta arvaamattomiin tapahtumiin. Julistuksen puolesta äänesti 243 kansanedustajaa ja 20 vastusti sitä. Julistuksella ei ole kuitenkaan lain voimaa, joten Jeltsinin ei tarvitse noudattaa kehotusta.

Reaktiot Primakovin erottamiseen varovaisia

Pääministeri Jevgeni Primakovin erottaminen herätti tänään maailmalla kysymyksiä Venäjän vakaudesta ja Kosovon rauhanprosessin kohtalosta. Presidentti Boris Jeltsinin päätökseen erottaa kolmas pääministeri runsaan vuoden sisällä suhtauduttiin kuitenkin länsimaissa lähinnä alistuneen tyynesti.

Nato sanoi uskovansa, ettei Primakovin ero vie raiteiltaan Kosovon kriisin ratkaisuun tähtääviä diplomaattisia ponnisteluja. -Olen varma siitä, että mikä Venäjän hallitusmuutoksen lopullinen tulos onkaan, diplomaattinen prosessi jatkuu, Naton pääsihteeri Javier Solana sanoi Espanjan radiolle.

Naton tiedottajan Jamie Shean mukaan Jeltsinin päätös erottaa Primakov ja nimittää Sergei Stepashin vt. pääministeriksi on kokonaan Venäjän sisäinen asia. Hänkin toivoi, ettei päätös vaikuta merkittävästi kansainväliseen Kosovo-diplomatiaan.

Ranska ylisti Primakovia ahkeraksi ja isänmaalliseksi pääministeriksi. -Presidentti Jeltsin kutsui Primakovin pääministeriksi vaikeassa tilanteessa. Hän omistautui tehtävään kaikella energiallaan ja isänmaallisuudellaan, ulkoministeri Hubert Vedrine sanoi lausunnossaan.

Britannian pääministerin Tony Blairin edustaja kieltäytyi kommentoimasta erottamista sanoen sitä Venäjän sisäiseksi asiaksi. Hän sanoi kuitenkin uskovansa, ettei ero muuta Venäjän positiivista suhtautumista Kosovoon.

EU:n komissio puolestaan ilmoitti lähtevänsä siitä, ettei erottaminen vaikuta Venäjän poliittiseen ja taloudelliseen vakauteen. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa Venäjän puolelta neuvotteluja käynyt Juri Masljukov arveli, että monia kohtia IMF:n ja Venäjän sopimuksesta on neuvoteltava uudelleen Primakovin eron vuoksi.

Uuden Nato-jäsenen Puolan pääministeri Jerzy Buzek uskoi, ettei Primakovin ero vaikuta Venäjän Nato- ja EU-suhteisiin. -Nämä ovat Venäjän sisäisiä asioita. Olen vakuuttunut siitä, että Venäjän politiikka jatkuu Venäjän, Naton ja EU:n välisen vuoropuhelun hengessä, hän sanoi. (MTV3-STT-AFP-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.