Mainos

Primakov: Venäjä liittyy WTO:hon ensi vuonna

Venäjän kauppa- ja teollisuuskamarin puhenejohtaja Jevgeni Primakov uskoo Venäjän WTO-jäsenyyteen.

Venäjä liittyy Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi ensi vuonna, arvioi Venäjän kauppa-ja teollisuuskamarin puheenjohtaja Jevgeni M. Primakov. Kahdenväliset jäsenyysneuvottelut ovat edenneet loppusuoralle. Primakov pitää ensi vuotta realistisena ajankohtana jäsenyydelle.

- Kahdenväliset neuvottelut ovat kesken vain Yhdysvaltain, Kolumbian ja Australian kanssa. Ratkaisevat neuvottelut Yhdysvaltain kanssa ovat hyvin lähellä sopimusta. Jos pääsemme sopimukseen Venäjän rahoitusmarkkinoiden asteittaisesta avaamisesta, ne saadaan päätetyksi nopeasti, Primakov sanoi.

Primakovin mukaan WTO-keskustelut ovat nyt tulleet siihen vaiheeseen, että jäsenyydestä voi todella puhua. Aiemmin tässä asiassa painottui liikaa politiikka, kun jäsenyyden jatkuvasti sanottiin olevan muutaman kuukauden päässä. Keskuskauppakamarin vieraana Suomessa oleva Primakov totesi, että Venäjän kauppa- ja teollisuuskamari on osaltaan vauhdittanut neuvotteluja.

Venäjän sisällä suhtautuminen Maailman kauppajärjestöön on Primakovin mukaan muuttunut. Aiemmin merkittävä osa teollisuutta vastusti WTO:n jäsenyyttä. Nyt tilanne on toinen, vaikka vastustajia on yhä, totesi hän. Lähinnä kyse on Primakovin mukaan yrityksistä, jotka pelkäävät menettävänsä etuja, kun suojajärjestelmiä puretaan.

Venäjän hallituksen viimeviikkoista päätöstä 39 teollisuudenalan sulkemisesta ulkomaalaisilta on Primakovin mukaan tulkittu väärin. Emme sulje ulkomaisia sijoittajia ulos, päinvastoin Venäjä haluaa ja kannustaa ulkomaisia sijoituksia, sanoi Primakov.

- Päätöksessä on osin kyse valtion etujen suojaamisesta, suuri osa aloista liittyy puolustussektoriin. Toisen ryhmän muodostavat maalle tärkeät luonnonvarat , joiden jalostaminen halutaan turvata Venäjällä. Toimet eivät tarkoita markkinoiden sulkemista, Venäjä on kiinnostunut saamaan sijoituksia jalostussektoriin, totesi Primakov.

Investointien suojelu ei kuulu WTO:n sopimusten piiriin. Venäjän puutteellinen investointisuoja on muissa maissa koettu ongelmaksi. Primakovin mukaan Venäjän lainsäädäntöä ollaan uudistamassa. Useiden lakien muutokset vastaavat hänen mukaansa ainakin osaksi tähän haasteeseen.

Suurten teollisuusmaiden ryhmä 8:n puheenjohtajana toimiessaan Venäjä haluaa Primakovin mukaan keskittyä erityisesti energiayhteistyön kehittämiseen. Energia-alan yhteistyönäkymät ovat entistä paremmat, kun Itä-Siperian ja Pohjoisen jäämeren esiintymiä otetaan käyttöön, mainitsi hän.

Venäjä ei ole allekirjoittanut kansainvälisestä energiayhteistyöstä tehtyä niin sanottua energiaperuskirjasopimusta, koska se olisi Primakovin mukaan johtanut yksipuolisiin myönnytyksiin.

- Venäjän ja Euroopan unionin kesken käydään aktiivisesti energiakeskusteluja. Niiden puitteissa on mahdollista päästä ratkaisuihin, joilla tällainen epäsymmetria voidaan välttää, sanoi Primakov.

Venäjän kauppa- ja teollisuuskamarin puheenjohtajana toimivalla akateemikko Jevgeni Primakovilla on takanaan pitkä ura Venäjän ja Neuvostoliiton hallinnossa. Hän on syntynyt 1929.

Primakov toimi Boris Jeltsinin aikana pääministerinä vuosina 1998-1999 ja ulkoministerinä 1996-1998. Turvallisuuspalvelun johdossa Primakov oli 1991-1996. Sitä ennen Primakov toimi mm. Maailmantalouden ja kansainvälisten suhteiden instituutin varajohtajana ja Pravdan päätoimittajana sekä kirjeenvaihtajana arabimaissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.