Mainos

Primakov lupaa maksaa palkkarästit

Venäjän pääministeri Jevgeni Primakov ilmoitti tänään useista toimista, joilla on tarkoitus helpottaa ihmisten elämää ja saada maan talous jaloilleen.

Hallituksen istunnossa puhunut Primakov sanoi kriisintorjuntaohjelman käsittävän kolme pääkohtaa. Ne ovat palkka- ja eläkerästien maksaminen valtion sektorilla ja armeijassa, toiseksi rahajärjestelmään liittyvät asiat kuten maksujärjestelmä ja pankkikriisin selvittäminen ja kolmanneksi valtion monopolin palauttaminen alkoholin tuotannossa ja myynnissä.

Palkkarästit maksetaan

Primakov lupasi, että valtion työntekijöiden ja sotilaiden palkkarästit ja eläkeläisten saatavat maksetaan pikimmiten ja lokakuusta lähtien palkat maksetaan säännöllisesti. Ensi vuoden alussa otetaan käyttöön palkkojen indeksikorotukset, joilla korvataan laukkaavan inflaation mukanaan tuomat vaikeudet.

Hallitus aikoo myös maksaa takaisin lyhytaikaisen lainansa, joka koottiin GKO-sarjaobligaatioilla ja OFZ-obligaatioilla. Laina jäädytettiin elokuussa puhjenneen rahoituskriisin jälkeen, mutta sekä koti- että ulkomaiset investoijat ovat valittaneet alkuperäisestä takaisinmaksusuunnitelmasta.

Primakov sanoi hallituksen aikovan kiristää valuuttamarkkinoiden valvontaa, tarttuvan kovin ottein veronkiertoon ja ryhtyvän toimiin teollisuuden kannustamiseksi. Pääoman laiton pako maasta aiotaan estää, ja vientiä ja tuontia valvotaan tiukemmin.

Lisää seteleitä

Pääministeri ei kertonut, mistä hallitus saa rahat palkka- ja eläkerästien ja maksuun. Uutistoimisto Itar-Tass kertoi kuitenkin keskuspankin ilmoittaneen, että vuoden loppuun mennessä aiotaan painaa 40-50 miljardia ruplaa lisää rahaa budjettivajeen kattamiseksi.

Ruplan elokuisen devalvaation ja sitä seuranneen talousjärjestelmän romahduksen jälkeen keskuspankki laskee inflaation nousevan tänä vuonna 240-290 prosenttiin. Alunperin tämän vuoden talousarviossa ennustettiin 5,7 prosentin vuosi-inflaatiota.

Keskuspankki varoitti kuitenkin, että ilman tiukkaa hintasäännöstelyä inflaatio saattaa nousta jopa 400-500 prosenttiin vuoden loppuun mennessä. Pankki sanoi hallitukselle esittämässään raportissa, että ruplan kurssi dollariin nähden saattaa pudota 30:een, jollei mitään tehdä sen tukemiseksi.

Pankki ennusti kovia aikoja tavallisille venäläisille. Ihmisten tulot laskevat 13-24 prosenttia, se arvioi hallitukselle jättämään raportissa.
(STT-DPA-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.