Mainos

Primakov ja Solana: Edistystä keskusteluissa

Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov ja Naton pääsihteeri Javier Solana ilmoittivat tänään edistyneensä neuvotteluissaan Brysselissä. -Edistystä on tapahtunut, mutta erimielisyyksiä on vielä, Primakov ja Solana sanoivat yhteisessä lausunnossaan. Heidän tavoitteenaan on löytää Venäjän ja Naton välille sopu ennen Naton suunniteltua laajentumista itään.

Solanan ja Primakovin tapaaminen oli jo toinen tänä vuonna. Lausunnon mukaan tämänkertainen neuvottelukierros käytiin rakentavassa hengessä. Uusi tapaaminen järjestetään piakkoin Moskovassa, ja sitä aletaan valmistella jo huomenna. Tarkkaa ajankohtaa ei ilmoitettu, mutta erään Nato-diplomaatin mukaan se on maaliskuun alussa. Solana ja Primakov neuvottelivat Moskovassa myös tammikuussa.

Venäjä vastustaa Naton laajentumista, minkä presidentti Boris Jeltsin toisti jälleen eilen. Hän uskoi kuitenkin sovun löytyvän maaliskuussa, kun hän tapaa Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin Helsingissä.

Toistaiseksi Nato ja Venäjä ovat eri mieltä siitä, missä muodossa mahdollinen sopu olisi kirjattava. Venäjä haluaa laillisesti sitovan sopimuksen, kun taas Nato kannattaa väljempää ja joustavampaa "peruskirjaa".

Naton on määrä päättää heinäkuussa Madridissa pidettävässä huippukokouksessa, mitkä maat kutsutaan keskustelemaan liittymisestä Natoon. Vahvimpina ehdokkaina on julkisuudessa mainittu Puola, Tshekki ja Unkari.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.