Mainos

Primakov ja Solana edistyivät neuvotteluissa

Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov ja sotilasliitto Naton pääsihteeri Javier Solana edistyivät tänä iltana Naton ja Venäjän suhteita koskevissa neuvotteluissa, Nato ilmoitti. Neuvotteluja aiotaan nyt tiivistää, jotta sopuun päästäisiin mahdollisimman pian.

Primakov ja Solana neuvottelivat Luxemburgissa Naton laajentamisesta ja Naton ja Venäjän suhteiden järjestämisestä laajentumisen jälkeen. Saapuessaan Luxemburgiin Primakov sanoi toivovansa, että neuvottelut johtaisivat nyt tulokseen. Neuvottelukierros oli jo viides Primakovin ja Solanan välillä.

Neuvotteluja käytiin tarkoin vartioidussa Senningenin linnassa Luxemburgin pääkaupungin ulkopuolella. Tapaamisessaan Primakov ja Solana yrittivät ratkaista viimeiset Naton ja Venäjän välisen sopimuksen tiellä vielä olevat esteet.

Nato, joka aikoo ottaa jäsenikseen entisiä Varsovan liiton maita, haluaa määrittää uudelleen suhteensa Venäjään, joka pelkää laajentumisen seurauksia. Nato on valmis antamaan Venäjälle neuvoa antavan aseman uudessa koko Eurooppaa koskevassa turvallisuusjärjestelyssä. Venäjä taas haluaa Naton asettavan tiukat rajat sotilaalliselle toiminnalle uusissa jäsenmaissa ja takeet siitä, ettei näihin maihin tule Naton ydinaseita.

Jeltsin lupaa minimoida Nato-laajentumisen muodostaman uhkan

Venäjän presidentti Boris Jeltsin lupaa tehdä parhaansa, jotta Naton laajentumisen muodostama uhka Venäjälle jäisi mahdollisimman vähäiseksi.
-Teemme kaikkemme, jotta Naton mahdollisen laajenemisen vaikutukset Venäjän turvallisuuteen jäisivät mahdollisimman pieniksi, uutistoimisto Itar-Tass kertoi Jeltsinin sanoneen Krasnaja Zvezda -lehden haastattelussa.

Jeltsin ei täsmentänyt, millaisiin toimiin hän olisi valmis ryhtymään, mutta kertoi jatkavansa yhdentymispyrkimyksiä entisten neuvostotasavaltojen kanssa. Myös suhteita Kiinaan kehitetään edelleen.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.