Mainos

Primakov ja Halonen pohtivat suhteita

Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov ja ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) ovat aloittaneet Primakovin Suomen-vierailun viralliset keskustelut. Niitä käydään valtion edustuskartanossa Königstedtissä Vantaalla. Primakov saapui viralliselle vierailulle Suomeen eilisiltana.

Kansainvälisissä suhteissa keskeisellä sijalla keskusteluissa ovat Intian ja Pakistanin ydinkokeet. Primakov kertoi jo saapuessaan, että Venäjä pitää Intian niemimaan tilannetta vaarallisena. Hän ei kuitenkaan kannata pakotteita Intiaa ja Pakistania kohtaan, koska ne ovat hänen mielestään tehottomia.

Kehuja Suomen roolin vahvistumisesta

Ulkoministerien viralliset keskustelut kestivät runsaat kaksi tuntia. Keskustelua jatkettiin lounaalla. Ministerien on tarkoitus tavata vielä maanantaina.

Ydinkokeiden lisäksi keskeisellä sijalla keskusteluissa olivat maiden kahdenväliset kysymykset. Aiheina olivat henkilö- ja tavaraliikenteen kysymykset sekä mm. Suomenlahden saaret. Näihin kysymyksiin aiotaan palata julkisuudessa tarkemmin vielä maanantaina.

Kysymys Suomenlahden saarista liittyy aikomuksiin avata matkailuliikennettä saariin. Keskustelussa tuli esiin, että se, josta on tarkemmin syytä keskustella, on Suursaaren satamien avaaminen veneliikenteelle.

Jo ennalta oli tiedossa, että Halonen aikoo ottaa keskusteluissa esiin Suomen näkyvästi EU:ssa ajaman pohjoisen ulottuvuuden ajatuksen. Tästä keskusteltiin etenkin lounaalla. Primakov kertoi keskustelutauolla, että Venäjä tukee epäilemättä tätä ajatusta. Hän korosti sen merkitystä Luoteis-Venäjän kehittämisessä.

Primakov mainitsi myös, että jotkut eteläiset EU-maat pelkäävät tämän hankkeen vievän niiltä tiettyjä voimavaroja. Venäjä ei hänen mukaansa ajattele näin. Myös Halonen tähdensi, että pohjoisen ulottuvuuden ajatus ei vie varoja keltään vaan tuo kaikille lisää.

Suhteet kunnossa

Primakov korosti Suomen ja Venäjän hyviä suhteita, jotka ovat kehittymässä kumppanuussuhteeksi. Hänen mukaansa kaikesta voidaan maiden kesken sopia. Hän kehaisi Suomen roolin olevan koko ajan kasvamassa; kasvava rooli voi vaikuttaa myönteisellä tavalla asioiden kulkuun.

Viralliset keskustelut käytiin vastikään peruskorjatussa valtion edustuskartanossa Königstedtissä Vantaalla. Sunnuntaina illansuussa Primakov keskustelee presidentti Martti Ahtisaaren kanssa. Maanantaina hän tapaa Halosen lisäksi myös pääministeri Paavo Lipposen (sd.). Primakov lähtee Suomesta maanantaina iltapäivällä Sveitsiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.