Mainos

Prestigen öljytuho paljastunut arvioitua laajemmaksi

Espanjalaisten lehtitietojen mukaan joulukuisen tankkerionnettomuuden laajuus on tähän asti luultua paljon suurempi. Viimeisen tiedon mukaan Prestige-tankkerista on valunut raakaöljyä mereen Espanjan luoteisrannikolla yli 63 000 tonnia.

Prestige-säiliölaivan aiheuttama ympäristökatastrofi Espanjan luoteisrannikolla on paljon oletettua laajempi. Tuoreiden laskelmien mukaan yhdeksän kuukautta sitten uponneesta tankkerista on valunut mereen yli 63000 tonnia raakaöljyä, kertoivat espanjalaiset lehdet. Exxon Valdezin haaksirikossa Alaskan rannikolla vuonna 1989 mereen vuoti 42000 tonnia raakaöljyä.

Espanjan hallituksen ilmoituksen mukaan Prestigesta olisi valunut mereen enintään 40000 tonnia öljyä. Tankkerissa oli kaikkiaan 77000 tonnin öljylasti. Uudet luvut ovat peräisin espanjalaiselta öljy-yhtymältä Repsolilta, jonka tehtäväksi Prestigessa yhä olevan öljylastin purku on annettu. Yhtiön mukaan aluksen säiliöissä on enää noin 13800 tonnia öljyä. Vuotokohdat on pystytty tukkimaan vedenalaisten robottien avulla niin hyvin, että öljyä vuotaa mereen enää vain parikymmentä litraa päivässä.

Öljymöykkyjä ajautuu yhä rantaan Galiciassa ja lähialueilla. Öljy sotki lukuisia hiekkarantoja, tappoi kymmeniätuhansia merilintuja ja vei tuhansilta kalastajilta elinkeinon. Ympäristö- ja kansalaisjärjestöjen mukaan tuhon laajuutta on kaiken aikaa vähätelty. Ne varoittavat, että mereen saattaa lähikuukausien aikana valua vielä tuhansia tonneja öljyä, joka voi kulkeutua Espanjan, Portugalin ja Ranskan rannikoille. Kreikkalaisomistuksessa olleen Prestigen hylky makaa neljän kilometrin syvyydessä.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.