Prestige-öljytankkerin tutkimukset käynnistyvät

Ranskalainen sukellusvene on lähtenyt matkaan kohti Espanjan Galician rannikkoa tutkimaan öljytankkeri Prestigen hylkyä, kertoi Ranskan merentutkimuslaitoksen Ifremer'n johtaja tänään. Prestige-alus on viikon verran vuotanut öljyä Espanjan luoteisrannikolla.

Kolmimiehinen Nautile-alus kykenee laskeutumaan jopa 6000 metrin syvyyteen. Sen odotetaan saapuvan onnettomuusalueelle sunnuntaina.

Espanjan viranomaiset ovat pyytäneet alusta käyttöönsä kahdeksaksi päiväksi. Sukellusten määrä riippuu kuitenkin säätilasta.

Ranska esitti eilen pelkonsa siitä, että Prestigestä vuotava öljy on matkalla kohti Ranskan rannikkoa tuhottuaan ensin Galician rannikon. Ranska ja muutama muu EU-maa ovat lähettäneet alueelle öljyntorjuntakalustoa. Tuulinen sää on kuitenkin haitannut puhdistustöitä.

Ranska ja Espanja sopivat eilen, että ne alkavat heti tarkastaa rannikoillaan liikkuvia vaarallisia öljytankkereita. Maat aikovat edetä suunnitelmissaan ilman muita EU-kumppaneita. Asiasta sopivat Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar ja Ranskan presidentti Jacques Chirac Malagassa käymissään neuvotteluissa.

-Päätimme tänään, että nyt riittää, Chirac sanoi neuvottelujen päätteeksi.

Johtajat toivovat, että muut EU-maat seuraavat heidän esimerkkiään joulukuussa Kööpenhaminassa pidettävässä EU:n huippukokouksessa.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat