Mainos

Presidenttiehdokkaiden jouluperinteet: Kovan linjan kannattajat harvassa

Valistunut äänestäjä odottaa presidenttiehdokkaaltaan kantoja tärkeisiin asioihin, kuten eurokriisiin ja Nato-jäsenyyteen. Nämä kannat yhdistettynä ehdokkaan persoonallisuuteen ja esiintymiseen vaikuttavat siihen, minkä valinnan äänestäjä tekee.

Tässä jutussa on äärimmäisen vähän kyse mistään sellaisesta.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleet ehdokkaat täyttivät omia jouluperinteitään koskevan kyselyn. Mitkä ovat ehdokkaan linjaukset joulunvietossa?

Joulupöytä

Joulukinkun-linja

Suurin osa ehdokkaista luottaa joulukinkun asemaan ruokapöydässä. Tähän joukkoon kuuluvat Eva Biaudet, Pekka Haavisto, Paavo Lipponen, Timo Soini ja Paavo Väyrynen. Tuki kinkulle miellyttänee etenkin perinnetietoisimpia äänestäjiä, joille muut vaihtoehdot voisivat olla liian uudistusmielisiä tai kalkkuna liian amerikkalaistyylinen.

Haavisto on täydentänyt ratkaisuaan listaamalla reunaehdoiksi muun muassa itse tehdyt laatikot, mikä kertoo nuorten äänestäjien arvojen huomioimisesta.

Joulukinkun-kalkkunan-linja

Sari Essayah ja Sauli Niinistö pitivät ehdottomana myös kalkkunan ottamista joulupöytään. Kriittisimmät tulkitsevat tämän varman päälle pelaamiseksi. Toisaalta kanta miellyttänee äänestäjiä, jotka ovat valmiita muuttamaan perinteitä hillitysti.

Tässä mielessä Essayah pehmentää kalkkunalla omaa imagoaan.

Kinkkukriittisyys

Paavo Arhinmäki kulkee omaa linjaansa nostamalla tofun ja muut lihattomat vaihtoehdot joulupöytään. Lihatuotannon kritiikillä on myönteisiä vaikutuksia sekä kasvissyöjien että lihansyöntiä vähentävien keskuudessa yli puoluerajojen.

Mieluisin joulupaketti

Pehmeä linja

Selkeälle enemmistölle ehdokkaista mieluisin joulupaketti on pehmeä. Tässä joukossa ovat Paavo Arhinmäki, Eva Biaudet, Paavo Lipponen, Timo Soini ja Paavo Väyrynen. Arhinmäki myöntää avoimesti kääntäneensä takin tässä kysymyksessä: lapsena kovat paketit kiinnostivat enemmän.

Etenkin politiikan mieskonkarit saanevat tällä valinnalla lempeän mielikuvahyödyn.

Kova linja

Kovien pakettien toivojat ovat vähemmistössä, mutta puolustavat ratkaisuaan tarmolla. Sari Essayah ja Pekka Haavisto pitävät kirjoja parhaina lahjoina, Niinistöltä ei ole kantaan tarkennusta.

Joulukonsensus

Monissa joulunviettoon liittyvissä tavoissa ehdokkaiden välillä vallitsee yhteisymmärrys. Yleisesti ehdokkaat ovat sitä mieltä, että joulua tulee viettää kotona läheisten kanssa. Kokonaisratkaisuun kuuluvat suurimmalla osalla kuusen koristelu, ruokailu, kristilliset perinteet ja joulupukki.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.