Mainos

Presidenttiehdokkaat kosiskelevat Floridan kuubalaisia

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat kampanjoivat jo Floridassa, vaikka vaalit ovatkin vasta puolen vuoden päästä.

Republikaanien John McCain ja demokraattien Barack Obama sekä Hillary Clinton ovat tavanneet osavaltion kuubalaisia kuluneella viikolla.

- Mielestäni meidän on annettava toivoa kuubalaisille - ei Castron hallinnolle, McCain tölvi Obamaa Miamin Pikku-Havannassa.

McCainin mielestä Obaman neuvottelutarjous Raul Castrolle on "pahin mahdollinen signaali Kuuban diktaattoreille".

- Olemme tehneet sellaista politiikkaa kuin McCain haluaa 50 vuotta. Eikä Kuuban kansa ole sen vapaampi, Obama vastasi Tampassa.

Kuubalaiset ovat äänestäneet yleensä republikaaneja, koska puolueen suhtautumista Kuuban hallintoon pidetään jyrkempänä kuin demokraattien. Kuubalaisten ja republikaanien siteiden uskotaan kuitenkin heikentyneen viime vuosina.

Floridassa on noin kymmenen miljoonaa äänestäjää, joista yli puoli miljoonaa kuuluu kuubalaisvähemmistöön.

Esimerkiksi vuoden 2000 presidentinvaaleissa 80 prosenttia kuubalaisista kannatti George W. Bushia. Bushin todettiin selättäneen Al Goren vain 537 äänellä, mutta todellinen tulos jäi arvoitukseksi. Osa äänistä hylättiin vanhanaikaisen äänestysjärjestelmän takia.

Floridalaiset haluaisivat Hillary Clintonin

Kyselyiden mukaan McCain johtaa Obamaa Floridassa prosentein 45-41. Clintonin suosio on puolestaan seitsemän prosenttiyksikköä korkeampi kuin McCainin.

Obaman pitäisi vakuuttaa espanjankielisten lisäksi juutalaiset, jotka ovat huolestuneet senaattorin kädenojennuksesta Iranille.

- Avoin suhtautumiseni neuvotteluihin ei tarkoita sitä, etten olisi Israel-myönteinen, Obama puolustautui synagogassa Miamin pohjoispuolella.

Floridan painoarvoa lisää se, että senaattori Steve Geller haastoi äskettäin demokraattien puoluejohdon oikeuteen osavaltion esivaalin mitätöinnistä. Puolue oli rankaissut Floridaa äänestyksen aikaistamisesta sääntöjen vastaisesti.

Gellerin mielestä Floridalla pitäisi olla sanavaltaa elokuun puoluekokouksessa. Floridalaisten tukea tarvitsee varsinkin alakynteen jäänyt Clinton.

- Vuoden 2000 opetus on kristallinkirkas. Ellei kaikkia ääniä lasketa, kansan tahtoa ei kuulla ja demokratia kärsii, Clinton huomautti.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.