Mainos

Presidentti Zuman kahdeskymmenes lapsi synnytti kohun

Etelä-Afrikan moniavioisen presidentin avioton lapsi on käynnistänyt väittelyn siitä, mikä on moniavioisuuden paikka nykyajan Etelä-Afrikassa.

Presidentti Jacob Zuma tunnusti tällä viikolla olevansa isä lokakuussa syntyneelle lapselle, jonka äiti on hänen pitkäaikaisen ystävänsä 39-vuotias tytär. Lapsi on Zuman 20. jälkeläinen.

Muut lapset ovat presidentin aviovaimojen synnyttämiä, tai ainakin heidät on virallisesti tunnustettu. Zuma otti itselleen kolmannen vaimon viime kuussa.

Presidentin mukaan moniavioisuus on osa hänen zulu-kulttuuriaan. Kohua herättänyt lehtolapsi puolestaan on Zuman mielestä yksityisasia, joka soviteltaisiin kulttuurin sanelemien tapojen mukaisesti perheiden kesken.

-Media takoo tällä rahaa, presidentti syytti.

Zuman puolustuspuhe on käynnistänyt väittelyn siitä, mitä kaikkea kulttuurilla on soveliasta perustella. Ja miten ylipäänsä pitäisi määritellä sopivaisuuden rajat maassa, jossa on lukuisia, vahvat perinteet omaavia etnisiä ryhmiä?

Syrjähypyt eivät kuulu moniavioliittoon

Moniavioisuus on edelleen suosittua KwaZulu-Natalin maakunnan maaseudulla, missä Zuma on syntynyt.

Afrikkalaisen kulttuurin tuntijat muistuttavat kuitenkin, etteivät ulkopuoliset suhteet kuulu avioliittoon - riippumatta vaimojen lukumäärästä.

-Moniavioinen avioliitto on kuin mikä tahansa muu avioliitto. Se ei salli avioliiton ulkopuolisia suhteita. Jos mies haluaa ottaa uuden vaimon, hänen täytyy noudattaa tiettyä käytäntöjä, kertoo afrikkalaisen kulttuurin Icamagu-instituutin johtaja Nokuzola Mndende.

Samaa mieltä tuntuvat olevan myös eteläafrikkalaiset. Suurin osa heistä hyväksyi presidentin kolmannen vaimon, mutta nyt paljastunut syrjähyppy on herättänyt paheksuntaa.

-Tekisi hyvää maalle, jos hänet erotettaisiin. Turistit varmaankin nauravat meille, sanoo 20-vuotias Thato Radebe.

Silti myös moniavioisuuden suosio on laskussa, etenkin urbaanissa Etelä-Afrikassa. Viime kuussa kaupunkilaisten keskuudessa tehdyn tutkimuksen mukaan 74 prosenttia haastatelluista piti ongelmallisena, jos miehellä on yhtäaikaisesti useampi vaimo.

Tyrmistyttäviä väitteitä: "Hiv ei riskinä kun käy suihkussa"

Etelä-Afrikan opposition mukaan Zuman vilkas seksielämä saattaa edistää hi-viruksen leviämistä Etelä-Afrikassa.

Maa on yrittänyt hillitä tartuntoja kannustamalla ihmisiä kondomin käyttöön ja pitäytymiseen yhdessä kumppanissa. Tässä mielessä Zuma on ollut huono esikuva.

Tällä viikolla paljastunut avioliiton ulkopuolinen suhde ei ole Zuman ensimmäinen. Neljä vuotta sitten presidentti oli syytteessä hiv-positiivisen naisen raiskaamisesta. Hänen kuitenkin vapautettiin syytteistä.

Zuma tunnusti harrastaneensa naisen kanssa seksiä ilman kondomia. Presidentin mukaan riskiä tartunnasta ei ollut, koska hän kävi seksin jälkeen suihkussa.

Kohuista huolimatta Zuma on painottanut aidsin vastaisen taistelun tärkeyttä. Keskiviikkona hän sanoi jatkavansa samalla linjalla.

Lähes kuuden miljoonan eteläafrikkalaisen uskotaan kantavan hi-virusta.

(MTV3 - STT - AFP - DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.