Mainos

Presidentti Zemin vahvistanut asemiaan

Kiinan presidentti Jiang Zemin vahvisti asemiaan kommunistisen puolueen tänään päättyneessä puoluekokouksessa. Kokous hyväksyi Jiangin suunnitelman valtionyritysten yksityistämisestä ja syrjäytti keskuskomiteasta hänen tärkeimmän kilpailijansa, parlamentin 72-vuotiaan puhemiehen Qiao Shin.

Puoluehierarkiassa kolmantena olleen Qiao Shin lisäksi keskuskomitean ulkopuolelle jäivät sotilaskomission varajohtaja kenraali Liu Huaqing, joka oli Qiaon tavoin politbyroon pysyvän komitean jäsen, sekä Yang Baibing, jonka asema on ollut heikko siitä asti kun hän hävisi puolueen johdossa käydyn valtataistelun vuonna 1992. Kaikki kolme menettävät automaattisesti paikkansa myös politbyroossa.

-Tämä on ilman muuta yllätys ja selvästikin hyvä uutinen Jiangille, kommentoi Pekingissä oleva länsidiplomaatti. Läntisissä diplomaattipiireissä oltiin yleisesti sitä mieltä, että Jiang on selvästi lujittanut otettaan vallasta sen jälkeen, kun Deng Xiaoping kuoli helmikuussa. Politbyroon 7-jäsenisen pysyvän komitean uusi kokoonpano julkistetaan perjantaina. Tarkkailijoiden mukaan vasta silloin selviää, kammettiinko Qiao todella aktiivisesti syrjään puolueen johdosta, vai erosiko hän vapaaehtoisesti.

Pääministeri Li Pengin odotetaan seuraavan Qiao Shitä parlamentin puhemiehenä. Li Pengille täytyy löytää uusi työ maaliskuuhun mennessä, sillä Kiinan perustuslain mukaan pääministerinä voi olla vain kaksi kautta. Uudeksi pääministeriksi noussee talouspolitiikan johtohahmo Zhu Rongji. Kaikkiaan 2074 kokousedustajaa hyväksyivät myös yksimielisesti edesmenneen Dengin talousteoriat sekä näihin perustuvan ja Jiangin suunnitteleman valtionyritysten myynnin yksityisille.

Uusi 193-jäseninen keskuskomitea valittiin salaisella äänestyksellä. Ehdokkaita äänestyksessä oli vahvistamattomien tietojen mukaan kymmenkunta enemmän kuin paikkoja. Keskuskomitea valitsee myöhemmin puoluetta johtavan politbyroon jäsenet. Uudelleenvalituksi keskuskomiteaan tuli mm. Maon seuraaja, vuonna 1981 syrjäytetty puoluejohtaja Hua Guofeng. Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokous järjestetään viiden vuoden välein.

IMF ja Maailmanpankki tyytyväisiä

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Maailmanpankki pitävät Kiinan puoluekokouksen päätöksiä rohkaisevina ja oikeansuuntaisina. IMF:n pääjohtaja Michel Camdessus sanoi Hongkongissa, että Kiina on nyt vastaamassa yhteen lähivuosien keskeisistä haasteista eli "tekemässä valtionyrityksistä tehokkaita yrityksiä".

Myös Maailmanpankin edustajan mielestä on rohkaisevaa, että Kiinassa ymmärretään, kuinka tärkeää on liberalisoida valtion omistamia yrityksiä. Kiinassa on yli 300000 valtionyritystä, joista yli puolet oli tappiollisia viime vuonna.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.