Mainos

Presidentti vaihtui Venäjällä

Katso videokuvaa Venäjän presidentin mahtipontisista virkaanastujaisista:

(venäjäksi)

(venäjäksi)

Venäjän uusi presidentti Dmitri Medvedev on vannonut virkavalansa. Vallanvaihto näytettiin suorana lähetyksenä televisiossa.

- Vannon kunnioittavani ja suojelevani ihmisoikeuksia ja vapautta, tarkkailevani ja suojelevani Venäjän perustuslakia, suojelevani maan itsellisyyttä, itsenäisyyttä, turvallisuutta ja koskemattomuutta ja uutterasti palvelevani kansaa presidentin tehtävissä.

Näillä sanoilla astui virkaansa Venäjän kolmas presidentti Dmitri Medvedev tänään keskipäivällä. Tilaisuutta oli seuraamassa Kremlissä noin 2 400 ihmistä, muun muassa hallitus, duuma sekä joukko ulkomaisia diplomaatteja.

Virkaanastujaisseremonia jatkui kolmellakymmenellä kunnialaukauksella ja patriarkka Aleksi II:n johtamalla jumalanpalveluksella.

Heti seremonioiden jälkeen Medvedev nimitti Vladimir Putinin maan seuraavaksi pääministeriksi. Nimitys tarvitsee vielä duuman hyväksynnän, ja se annettaneen huomisen istunnossa.

- On ollut jo pitkään selvää, että tämä nimitys tulee todella nopeasti. Se on Putinille ikään kuin vastavakuutus, kuvailee Moskovan Carnegie-instituutin tutkija Masha Lipman.

Juhlapuhe korosti ihmisoikeuksia

Medvedev painotti juhlapuheessaan yksilönvapauksia ja ihmisoikeuksia.

- Jo virkavalan ensimmäiset rivit vannottavat kunnioittamaan yksilön oikeuksia ja vapauksia. Nämä oikeudet ovat yhteiskuntamme perusarvo, ja ne määrittelevät kaiken valtion toiminnan, Medvedev sanoi.

Tutkijan mukaan Medvedevin virkaanastujaissanat poikkeavat selvästi Putinin kauden puheista.

- Siinä ei puhuttu mitään valtion turvallisuudesta, vain yksilöiden turvallisuudesta. Siinä ei ollut mitään myöskään puolustuspolitiikasta. Kaiken kaikkiaan puhe korosti vain liberaaleja arvoja, Lipman arvioi.

Medvedevin imago on pehmeämpi kuin Putinin, mutta se ei tarkoita välttämättä linjamuutoksia.

- Tähän asti presidentti Putinilla on ollut täysin absoluuttinen valta. Aloitamme nyt aikakautta, jossa meillä on ainakin kaksi valtakeskusta, yksi presidentin keskus ja toinen, jossa Putinilla on erittäin voimakas asema, Lipman kiteyttää.

Hänen mielestään Medvedevillä on mahdollisuudet todelliseen johtajuuteen. Presidentin asema riippuu kuitenkin siitä, kuinka hän kehittyy ja keitä hän saa tukijoukkoihinsa.

- On myös muistettava, että pääpuolue Yhtenäisellä Venäjällä on perustuslain muuttamiseen tarvittava enemmistö.

Kansa ei odota muutoksia

Vallanvaihtoseremoniat välitettiin Venäjällä useiden tv-kanavien ja radioiden suorissa lähetyksissä. Niistä huolimatta elämä jatkui entisellään Moskovan keskustassa tykinlaukausten kajahdellessa Kremlissä.

Kyselyiden mukaan kaksi kolmesta venäläisestä uskoo, että kulissien takana valta pysyy edelleen Putinilla.

- Medvedev on kyllä johdossa, mutta Putin on niin vahva johtaja, että hän pystyy luomaan järjestelmän, jolla päätökset pysyvät hänen käsissään, arveli 35-vuotias Jevgeni.

-Uskon, että systeemi pysyy ihan entisellään. Medvedev esittää omaa rooliaan, Putin omaansa, hymähti puolestaan 33-vuotias Ivan.

Medvedev sai maaliskuun lopulla pidetyissä presidentinvaaleissa 72 prosenttia äänistä. Myös Putin oli asettunut tukemaan Medvedeviä seuraajakseen.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.