Mainos

Presidentti Tarja Halonen: YK:n tukeminen tärkeää Irakin kriisissä

Tasavallan presidentin mukaan Suomi ei hyväksy sotaa Irakia vastaan ilman YK:n turvallisuusneuvoston valtuutusta.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen pitää ensiarvoisen tärkeänä, että kansainvälinen yhteisö pyrkii nykyisessä tilanteessa kaikin käytettävissä olevin keinoin tukemaan YK:ta. Suomi on tässä mukana.

Presidentti korosti tänään eduskunnassa vaalikauden päättäjäisissä pitämässään puheessa, että Suomen kanta Irakin kriisiin on ollut koko ajan selvä. Mahdollisista lisätoimista Irakia vastaan pitää päättää YK:n turvallisuusneuvostossa. Sillä on ensisijainen vastuu kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämisestä.

-Tuemme turvallisuusneuvostoa ja sen päätöksiä eivätkä voimatoimet ilman turvallisuusneuvoston valtuutusta ole hyväksyttäviä, Halonen korosti.

Suomi tukee myös asetarkastajien työn jatkamista niin kauan kuin työ on mielekästä ja hyödyllistä. Turvallisuusneuvoston on harkittava aikaresurssit asetarkastajien raportin perusteella. Irakin riisuminen joukkotuhoaseista voi edellyttää sotatoimia. Niillä tulee presidentin mukaan olla turvallisuusneuvoston valtuutus, eikä Suomi osallistu tällaiseen voimankäyttöön. Sen sijaan olemme valmiita tutkimaan mahdollisuuksia antaa humanitaarista apua YK:n välityksellä.

Presidentti Halonen käsitteli puheessaan myös hyvinvointipalveluja, joita hän luonnehti sijoitukseksi tulevaisuuteen. Eduskunnan päättyneen vaalikauden työstä hän nosti esille kaksi esimerkkiä: oikeuden maksuttomaan esiopetukseen kaikille kuusivuotiaille ja kaikkien oikeuden julkisesti tuettuun tai järjestettyyn hammashuoltoon.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 11.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.