Niinistö tapaa Putinin huomenna – ei kyse pakotteista

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin huomenna Sotshissa.

Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessaan, että tapaamisessa ei ole kyse pakotteista.

Niinistön mukaan hänen ja Putinin huomista tapaamista on valmisteltu nopealla aikataululla yhteydessä läntisiin kumppaneihin. Alustava kutsu Putinilta tuli jo viime kesänä aivan toisenlaisissa oloissa. Nyt sovittuun ajankohtaan sysäys tuli presidentin mukaan viime kädessä Suomen puolelta. 

Ukrainan kriisistä Niinistö totesi olevansa hyvin huolestunut.

– On sellainen tunne, että olemme kylmän sodan porteilla. Ja se kehitys ei ole kenellekään hyväksi, päinvastoin.

Niinistö sanoi, että on tapaamisessa vain Suomen mandaatilla.

– En ole näissä lukuisissa yhteydenotoissa pyrkinyt siihen, että minulla olisi jokin laajempi mandaatti. Suomen presidenttinä minulla on velvollisuus tehdä voitavani, Niinistö sanoi.

– En ollenkaan kuvittele olevani joku suuri rauhanvälittäjä. Se, mitä pidän äärimmäisen tärkeänä, on avoimen keskusteluyhteyden luominen. Ei maailmassa yhtään rauhaa ole tehty puhelimen välityksellä.

– Tilanteessa, jossa tykit jylisevät, jokainen pienikin askel parempaan päin on tärkeä.

Presidentin mukaan Suomen tilanne Venäjän suhteen on ymmärretty EU:ssa hyvin.

– Olen havainnut, että varsin hyvin ymmärretään, että juuri Suomella on turvallisuuden ja vakaan olemisen kannalta kaikki syy ja aihe olla asiassa aktiivinen.

Niinistö sanoi, että myös Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on esittänyt Suomelle kutsun vierailulle Ukrainaan. Tapaamisen ajankohtaa sovitellaan parhaillaan.  

– Tutkimme mahdollisuuksia käydä Kiovassa tapaamassa presidentti Poroshenkoa. En usko, että sillä on mitään vaikutuksia keskusteluihin Sotshissa, presidentti Niinistö kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat