Mainos

Presidentti puolue menestyi Taiwanin vaaleissa

Valitun kansankokoukset ainoana tehtävänä on käsitellä maan perustuslakiuudistus. Äänestystuloksen katsotaan tukevan presidentti Chenin Taiwanin itsenäisyyttä ajavaa politiikkaa.

Presidentti Chen Shui-bianin DPP-puolue on saanut suurimman äänisaaliin Taiwanissa, missä valittiin tänään perustuslain muutokset vahvistava kansalliskokous.

Keskusvaalilautakunnan mukaan DPP sai runsaat 42 prosenttia äänistä ja suurin oppositiopuoleen Kuomintang (KMT) liki 39 prosenttia. Vaalitulos tulkittiin tuenosoitukseksi Chengin Kiinan-politiikalle.

Valitun 300-paikkaisen kansalliskokouksen ainoa tehtävä on käsitellä perustuslakiuudistus, minkä jälkeen sen on määrä hajaantua vuoden loppuun mennessä. Uudistus valtuuttaisi parlamentin päättämään kansanäänestyksen järjestämisestä ja puolittaisi parlamentin jäsenten määrän. Parlamentti on hyväksynyt muutosehdotukset aiemmin.

Maan Kiina-politiikan suuntaan keskittyi vaalien alla huomiota Taiwanin muodollista itsenäisyyttä vastustavien oppositiojohtajien vierailtua Kiinassa, joka pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan. Chen ja hänen johtamansa DPP-puolue ovat puolestaan aiemmin puhuneet itsenäisyyden puolesta ja äänestystuloksen katsotaan pehmentävän Cheniin kohdistuvia vaatimuksia Kiina-kannan rukkaamisesta.

Kiina suhtautuu torjuvasti perustuslain muutoshankkeeseen, koska se epäilee Taiwanin pyrkivän sen turvin vakiinnuttamaan itsenäisyyttään vastoin Pekingin kantaa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.