Mainos

Presidentti parlamentin virkasyytteeseen Etelä-Koreassa

Etelä-Korean perustuslakituomioistuimella on kuusi kuukautta aikaa päättää, hyväksyykö se vai hylkääkö se parlamentin asettaman syytteen Roh Moo-Hyuta vastaan.

Etelä-Korean parlamentti on asettanut maan presidentti Roh Moo-Hyun virkasyytteeseen, ja hänet on pidätetty virasta. Äänestykseen osallistuneista 195 kansanedustajasta peräti 193 äänesti syytteeseen puolesta. Äänestystä boikotoi iso osa kansanedustajista, sillä Etelä-Korean parlamentissa on yhteensä 271 kansanedustajaa.

Oppositiopuolueet syyttävät presidentti Roh'ta vaalilakien rikkomisesta, korruptiosta ja kyvyttömyydestä. Poliittinen kuohunta alkoi, kun Roh oli vedonnut presidenttiä tukevan pienen Uri-puolueen puolesta huhtikuun 15. päivä pidettävissä vaaleissa. Korean vaalilain mukaan presidentti ei saa yrittää vaikuttaa vaalien lopputulokseen.

Roh pyysi menettelyään anteeksi, mutta se ei riittänyt Etelä-Korean parlamenttia hallitseville oppositiopuolueille. Äänestys vietiin läpi sen jälkeen, kun protestoivat Uri-puolueen jäsenet oli poistettu voimakeinoin parlamentin puhujan korokkeelta.

Lopullisesti presidentti Roh Moo-Hyun kohtalosta päättää perustuslakituomioistuin. Tuomioistuimella on kuusi kuukautta aikaa päättää, hyväksyykö se vai hylkääkö se syytteen.

Virkaatekevänä presidenttinä toimii pääministeri Goh Kun.

Syytteestä noussut levottomuuksia


Etelä-Korean parlamentin päätös asettaa presidentti Roh Moo Hyun virkasyytteeseen ja presidentin virasta pidättäminen ovat aiheuttaneet levottomuuksia. Maan poliisivoimat ja armeija on määrätty nostamaan valmiuttaan. Parlamentin päätös käänsi myös pörssikurssit jyrkkään laskuun Korean osakemarkkinoilla.
Presidentin kannattajat tuomitsivat virkasyytepäätöksen vallankaappauksena.

Pidemmällä aikavälillä päätöksen odotetaan vaikeuttavan entisestään maan taloustilannetta sekä kuuden maan neuvotteluja Pohjois-Korean ydinohjelmien purkamiseksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.