Mainos

Presidentti nimitti vain Hakkaraisen

Presidentti Tarja Halonen on nimittänyt pankinjohtaja Pentti Hakkaraisen Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi.

Valtioneuvoston ehdotusta Suomen Pankin johtajanimityksistä odotetaan tänään.

Valtioneuvosto on esittänyt presidentille, että pankinjohtaja Pentti Hakkaraisesta tulisi Suomen Pankin johtokunnan jäsen. Presidentti Tarja Halonen nimitti Hakkaraisen johtokuntaan heti tämän jälkeen. Ratkaisu merkitsee sitä, että SP:n johtokuntaan tulee vain yksi uusi jäsen. Esko Aho ja Ilkka Kanerva jäivät siten nimittämättä.

Presidentti Halonen ei hyväksynyt aiemmin päivällä valtioneuvoston edellistä esitystä, jossa johtokuntaan ehdotettiin Esko Ahoa ja Ilkka Kanervaa. Asia palautui siksi uudelleen valtioneuvoston käsittelyyn.

Presidentti perusteli päätöstään yksimielisyyden puuttumisella

Presidentti Halonen perusteli päätöstään nimittää pankinjohtaja Pentti Hakkarainen Suomen Pankin johtokuntaan sillä, että nimitysasiassa ei eri vaiheissa löytynyt yksimielisyyttä. Hän sanoi ottaneensa huomioon myös Suomen Pankin tarpeet. -Olen alusta alkaen toivonut mahdollisimman yksimielistä kannanottoa, hän korosti tänään iltapäivällä nimityspäätöksen jälkeen.

Presidentti muistutti, että äänestäminen on sinänsä demokraattista. - Mutta silloin, kun pitää löytää henkilö, joka mahdollisimman laajasti saisi tukea, niin silloin yrittää löytää ratkaisun, jonka takana kaikki ovat.

Halonen olisi ollut valmis nimittämään myös yhteiskunnallista kokemusta omaavan henkilön. Hän huomautti, että yksi näistä ehdokkaista vetäytyi. Tällä hän viittasi valtiovarainministeri Sauli Niinistöön. Halonen korosti myös, että hänellä ei olisi ollut mitään Esko Ahon tai Ilkka Kanervan nimittämistä vastaan.

Oikeuskansleri kritisoi

Oikeuskansleri Paavo Nikulan mielestä oikea menettely Suomen Pankin nimityksessä olisi ollut noudattaa pankkivaltuutettujen esittämää johtokunnan uusien jäsenten lukumäärää. Hän perustelee kantaansa sillä, että pankki toimii eduskunnassa ja sen takuulla.

Nikula ei kuitenkaan pidä lainvastaisena sitä, että nimitetyksi tuli vain yksi henkilö. Huomionarvoista on oikeuskanslerin mukaan se, että pankin johtokunta piti kaikkia vaihtoehtoja mahdollisina.

(MTV3-STT)

Valtio-opin professori Jan Sundberg Helsingin yliopistosta arvioi, että Suomen Pankin johtajien valta on turhaan politisoitu, vaikka virkojen hoito ei keskuspankkitasolla varsinaisesti enää liitykään politiikkaan.

(Huomenta Suomi 30.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.