Mainos

Presidentti-Niinistöstä on kanneltu vain kerran

Tasavallan presidentistä Sauli Niinistöstä on tehty hänen kautensa aikana vain yksi kantelu. Se ei ole kuitenkaan johtanut jatkotoimenpiteisiin.

MTV3 Uutiset selvitti kaikki Niinistöstä oikeuskanslerille ja eduskunnan oikeusasiamiehelle tehdyt kantelut. Niinistön presidenttikauden aikana tehty kantelu on jätetty oikeuskanlerinvirastoon huhtikuun puolenvälin jälkeen. Hän aloitti presidenttinä 1. maaliskuuta.

Kantelun on tehnyt yksityishenkilö ja se koskee Niinistön opintoja.

Kantelija halusi muun muassa selvitystä siitä, miksi Niinistö ei ole toimittanut kopiotaan tutkielmastaan Turun yliopistoon. Niinistön vuonna 1974 valmistuneen tutkielman toimittaminen Turun yliopistoon ei kuitenkaan kuulunut oikeuskanslerin presidentin virkatoimen valvontatehtäviin ja toimivaltaan.

Kantelija ei löytänyt lopputyötä arkistosta

Tätä ennen sama kantelija teki ensimmäisen kantelunsa tammikuun lopussa, kun presidenttitaistelu oli vielä käynnissä.

Kantelija kyseli jatkokantelunsa tavoin sitä, miksi Niinistön oikeustieteen kandidaatin lopputyötutkielmaa ei löytynyt Turun yliopiston arkistoista, eikä merkintää siitä yliopiston Volter-tietojärjestelmästä. Kantelija perusteli valitustaan yhteiskunnallisella merkityksellä presidentinvaalien ja yliopistotoiminnan oikeudellisuuden sekä luotettavuuden kannalta.

Presidenttiehdokkaiden toiminnan lainmukaisuuden valvonta ei kuitenkaan kuulunut oikeuskanslerin tehtäviin. Lisäksi Niinistön erityisavustaja toimitti oikeuskanslerille jäljennökset muun muassa Niinistön tutkielman kansisivusta sekä tutkintotodistuksesta, minkä takia jatkotoimenpiteisiin ei ollut aihetta.

Niinistön edeltäjän Tarja Halosen kahden presidenttikauden aikana hänestä jätettiin oikeuskanslerille 24 kantelua, mutta ne eivät johtaneet jatkotoimenpiteisiin

Uran aikana useita kanteluita

Sen sijaan Niinistön pitkä, poliittinen ura on aiheuttanut kuitenkin eripuraa suomalaisissa.

Koko Niinistön poliittisen historian aikana hänen toiminnastaan on jätetty oikeuskanslerille yhteensä 11 kantelua. Sen lisäksi vuodesta 1990 alkaen Niinistöstä on jätetty eduskunnan oikeusasiamiehelle 37 kantelua. Yksikään kantelu ei ole kuitenkaan johtanut oikeuskanslerin tai eduskunnan oikeusasiamiehen toimesta jatkotoimenpiteisiin.

Oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies

Oikeuskansleri valvoo valtioneuvoston ja tasavallan presidentin virkatointen lainmukaisuutta. Oikeuskansleri valvoo myös, että viranomaiset ja virkamiehet sekä muutkin julkista tehtävää hoitavat noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa.

Eduskunnan oikeusasiamies valvoo viranomaisten toiminnan laillisuutta. Valvonta ulottuu myös muihin silloin, kun nämä hoitavat julkista tehtävää. Eduskunta valitsee oikeusasiamiehen ja apulaisoikeusasiamiehet kunkin neljäksi vuodeksi kerrallaan. He hoitavat tehtäväänsä puolueettomina ja eduskunnasta riippumattomina.

Kuka tahansa henkilö voi tehdä kantelun viranomaisesta oikeuskanslerille tai eduskunnan oikeusasiamiehelle, kun epäilee viranomaisen rikkoneen virkavelvollisuuksiaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.