Mainos

Presidentti Niinistön palkkasaarna osa II – eläkepomot

Presidentti Sauli Niinistö aloitti tammikuussa kotimaisen palkka- ja kohtuullisuuskeskustelun tiputtamalla omaa palkkiotaan. Kohu oli melkoinen.

Maanantaina nähtiin Niinistön palkka- ja kohtuussaarnan osa II, kun hän nosti tikun nokkaan suomalaisten eläkeyhtiöiden pomojen kohtuuttomat palkat, palkkiot, bonukset ja lisäeläkkeet.

Niinistö on oikealla asialla. Kun eliitti vaatii kansalta palkkamalttia, eläkepomot elävät ja röhkivät kaukaloissaan vähintäänkin yltäkylläisinä. Suurlähettiläspäivillä asiaan puuttunut Niinistö huomautti, että eläkeyhtiöt eivät edes elä normaalissa kilpailutilanteessa. Ne saavat tulonsa lain nojalla pakollisista eläkemaksuista, joita sitten sijoitellaan niin hyvin kuin taidetaan.

Varman eläköityvä toimitusjohtaja Matti Vuoria tienasi viime vuonna 757 517 euroa, mistä v. 2011 tulospalkkiota 219 409 euroa. Kun MTV3:n uutiset eilen kyseli Varmasta Vuorian kohutuista lisäbonuksista, yhtiö päättikin julkistaa ne saman tien: edellisten päälle tuli viime keväänä vielä 77 802,72 euroa.

Luulisi pärjäävän, vaikka osa palkasta tippuisi taksin takapenkille, kuten kiireisille miehille saattaa joskus käydä.

Toisessa suuressa eläkeyhtiössä Ilmarisessa Harri Sailas nauttii samoista eduista. Viime vuoden palkka ja luontaisedut olivat 612 469 euroa, mistä v. 2011 tulospalkkiota 115 508 euroa.

Herrojen palkkapussia paisuttavat myös palkkiot muista yrityksistä, joiden hallituksissa suursijoittajat istuvat automaattisesti.

Mäntyniemessä näitä lukuja on näköjään luettu otsa kurtussa ja tukka käkkärällä.

Oma lisämausteensa näihin huippupalkkoihin ja palkkioihin luo se, että kummakin eläkeyhtiön hallituksessa istuu myös ay-jeesuksia, jotka toreilla ja julkisuudessa paheksuvat herrojen isoja palkkioita, mutta kabinettien sisällä ovat niitä valmiita nostamaan - samalla kun nostavat omia räpsäköitä kokouspalkkioitaan.

Varman hallituksen varapuheenjohtajana istuu STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd.) ja hallituksesta löytyy myös Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (sd.). Mäenpää saa vuodessa 28 000 euron palkkion, Riku Aalto tienaa Varmasta 16 000 euroa.

Ilmarisen hallituksen varapuheenjohtajana istuu SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.), jolle yhtiö maksaa 27 000 euroa vuodessa. Ilmarisen hallituksessa istuvat myös STTK:n pääsihteeri LeilaKostiainen (sd.) ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, joista kumpikin tienaa yhtiöstä 16 000 euroa vuodessa.

Kaikki edellä mainitut ay-pamput ovat siis olleet hyväksymässä eläkejohtajien kohtuuttomat edut.

Ja on siellä tietenkin myös porvaripuolen ihmisiä: EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok.) on toinen Ilmarisen hallituksen varapuheenjohtaja, mistä hänellekin ropsahtaa 27 000 euroa vuodessa.

Jahka hallitus saa torstaina budjettiriihen päätökseen, palkansaajajärjestöt aloittavat oman tupoteatterinsa saman tien.

Äärimaltillinen palkkaratkaisu pitäisi isänmaalle saada. Eläkepomojen (ja muutamien valtionyhtiöiden) pröystäilevät lisäedut- ja eläkkeet eivät ole parasta sytykettä tavallisten palkansaajien palkkamaltille - niin viisasta kuin maltti kokonaisuuden kannalta olisikin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.