Mainos

Presidentti Niinistö tuomitsi pelkän oleskelun ja toivotti Jumalan siunausta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tänään ensimmäisen uudenvuodenpuheensa. Niinistö kehotti hallitusta ja eduskuntaa yhteistyöhön, katsomaan oman etupiirinsä ulkopuolelle. Ulkopolitiikkaan Niinistö tuo lisää taloutta. Lopuksi Niinistö toivotti kansalaisille Jumalan siunausta.

Presidentti Niinistön mukaan mennyt ja tuleva vuosi ovat hämmentävää aikaa, jossa talouden hallinta ei enää olekaan vain suomalaisten omissa käsissä.

– Meillä on lausuttu paljon vakavia varoituksen sanoja, aiheellisestikin. Nuo viestit ovat varmasti myös hämmentäneet lisää: samalla kun pelätään lisääntyvää työttömyyttä, niin ennustetaan tulevaa pulaa työn tekijöistä. Tai kun vaaditaan menoleikkauksia, niin toivotaan myös lisäkulutusta tulevan kasvun alustaksi, Niinistö sanoi ja jatkoi:

– Suomella onkin kaksi osin päällekkäistä ja osin ristikkäistä ongelmaa: Suomi velkaantuu, ehkei nopeammin, mutta kepeämmin kuin koskaan. Suomi ei ole koskaan ikääntynyt niin kuin nyt ja lähivuosien aikana. Ainoa yhteinen lääke näihin kahteen vaivaan on kasvu, eikä senkään varaan voi nyt tuudittautua. Siksi kumpikin vaiva vaatii myös omat vaikeasti nieltävät rohtonsa.

Niinistön mukaan aika on nyt kulumassa loppuun, päättäjiltä tarvitaan ratkaisuja.

– Kannustan hallituksen ja eduskunnan jäseniä rohkeuteen; pienimmän yhteisen nimittäjän etsiminen ei nyt riitä. Suomen kansa on harvoin rankaissut, usein kyllä palkinnut rohkeuden nähdä oikeudentuntoisesti oman etupiirinsä ulkopuolellekin. Työmarkkinajärjestöjen edustajatkin ovat esittäneet aitoa huolta työllisyyden ja talouden hiipumisesta. Heiltäkin odotetaan nyt paljon, lähtien jo siitä, että yhteinen huoli yleensä tuottaa sovintoa, ei riitaa. Se olisi arvokas viesti poliittiseen pöytään.

"Vahvistamme ulkopolitiikan taloudellista ulottuvuutta"

Ulkopolitiikassa Niinistö sanoi ottavansa talouden huomioon.

– Suomen talous sykkii maailmantalouden tahtiin ja taloussuhteemme ovat globaaleja. Leipämme on siis pieninä palasina maailmalla ja sieltä se on meidän myös haettava. Siksi vahvistammekin ulkopolitiikkamme taloudellista ulottuvuutta. Maailmalla, myös lännessä, valtioiden teollisuuspolitiikka on yhä omaa raskasta ja suurteollisuutta suojaavaa. Suomelle tämä on kova haaste. Tavoitteenani on kaikin keinoin tukea suomalaisten yritysten ja yrittäjien kansainvälistä pärjäämistä.

Niinistö aikoo edistää myös Suomeen suuntautuvia investointeja.

– Tämän kaiken tarkoituksena on maksimoida suomalainen työ, johon hyvinvointimme yksin nojaa.

Erityistä huomiota Niinistö aikoo kiinnittää arktisella alueella avautuneisiin talouden mahdollisuuksiin.

– Niitä meillä ei ole varaa laiminlyödä.

"Tämä ei ole oleskeluyhteiskunta"

Niinistö korosti myös työn merkitystä.

– Kaikki työ on arvokasta, ja arvokasta on myös työn tavoittelu. Sen sijaan vaikeaa on ymmärtää sitä ajattelua, että tämä olisi oleskeluyhteiskunta, jossa tietoisesti jätetään omat mahdollisuudet käyttämättä ja odotetaan muiden kattavan pöydän.

Niinistö pohti myös yhteiskunnan ja yksilön vastuun raja.

– Kolmas sektori joutuu yhä pidemmälle sinne, missä yhteiskunnan tulisi olla. Yhteiskunta taas joutuu yhä pidemmälle sinne, missä oman vastuun, perheen tai lähimmäisten tulisi olla. Rajanvedossa ei tärkein saisi unohtua: ihminen ja ihmisarvoinen elämä. Rohkaisen jokaista meistä pohtimaan kohdaltaan, voinko minäkin tehdä jotain, jotta pahoinvointia olisi ympärillämme vähemmän, Niinistö sanoi.

Puheensa lopuksi Niinistö toivotti kansalaisille hyvää alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.