Presidentti Niinistö: Suomella ratkaiseva vuosi turvallisuuspolitiikassa – "Pysyykö ovi Nato-jäsenyyteen auki?"

Presidentti Sauli Niinistö peräänkuuluttaa kunnianhimoisempia päästövähennyssuunnitelmia maailman mailta 2:07
Presidentti Sauli Niinistö peräänkuuluttaa kunnianhimoisempia päästövähennyssuunnitelmia maailman mailta.

Suomella on ratkaiseva vuosi edessään EU:n puolustuksen ja Naton suhteen ja Suomen tulee tarkkailla, pysyykö Nato-jäsenyyden ovi auki, tasavallan presidentti sanoi puheessaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Ulkopoliittisessa instituutissa pitämässään puheessa, että Suomella on ratkaiseva vuosi edessään, kun sekä Euroopan unioni että puolustusliitto Nato ovat "muotoilemassa omaa tulevaa turvallisuus- ja puolustusnäkemystään".

– EU:n jäsenvaltiona Suomi toimii aktiivisesti sisältä päin: Kuinka muovaamme EU:sta aiempaa vahvemman kansainvälisen toimijan, sellaisen, joka puolustaa entistä paremmin meidän etujamme suurvaltakilpailun keskellä?, Niinistö kysyi.

– Naton kumppanimaana Suomi tarkkailee tilanteen kehittymistä tiiviisti ulkopuolelta: Missä valossa tulevaisuuden sotilasliitto näkee kumppanuussuhteensa ja pysyykö ovi jäsenyyteen avoimena?” Niinistö sanoi.

Venäjän kanssa "aitoja erimielisyyksiä"

Niinistön mukaan Venäjään liittyen "on havaittavissa monia huolestuttavia kehityskulkuja".

– Euroopan unionin ja Venäjän välinen suhde on käytännöllisesti katsoen kuihtunut olemattomiin. Kumppanuuden hakemisen tilalle on tullut kasvavaa epäluuloa ja molemminpuolista syyttelyä. Meillä on aitoja erimielisyyksiä – sitä ei tule kiistää.

Niinistö kuitenkin kehottaa "kaikkia katsomaan suurempaa kokonaiskuvaa".

– Menetämme mahdollisuuksia käsitellä yhteisiä uhkia ja haasteita Euroopassa. Vaarana on, että yhteistyöhön perustuvan turvallisuuden perinne katoaa. Saatamme näin ollen kävellä silmät ummessa keskelle vielä suurempaa konfliktia kuin se, joka nyt on käynnissä, Niinistö sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat